Četvrtak, 26 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPSBiH: Ukidaju se akcize na gorivo, smanjuje se PDV na hranu

PSBiH: Ukidaju se akcize na gorivo, smanjuje se PDV na hranu

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojili su, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH kojim se ukidaju akcize na naftne derivate na period od šest mjeseci.

Zastupnici su usvojili i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV).

Prijedlog zakona koji je podnio Mirko Šarović (SDS), a koji je razmatran po hitnom postupku, podržalo je 27 parlamentaraca, glasova protiv nije bilo, dok su četiri bila suzdržana.

Usvojeni Prijedlog zakona o dopunama Zakona o PDV-u podrazumijeva da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to lijekova, brašno, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer i homogenizovana dječija hrana.

Istom izmjenom podrazumijeva se i to da se povećanim PDV-om od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigare i cigarilosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna, nakit i srodni proizvodi, satovi vrhunski električni ili optički aparati, luksuzna vozila, umjetnička djela, oružje.

Nije usvojen Prijedlog zakona, zastupnika Snježane Novaković Bursać, Nebojše Radmanovića, Obrena Petrovića, Sanje Vulić, Dragana Bogdanića i Ljubice Miljanović o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) kojim bi PDV na osnovne životne namirnice i lijekove bio smanjen sa 17 na 10 posto.

Zastupnici su podržali i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH po hitnom postupku koji su predložili Nikola Lovrinović, Borjana Krišto, Predrag Kožul, Darijana Filipović i Mijo Matanović. Usvojen je i zaključak da ovaj prijedlog po hitnom postupku razmatra i Dom naroda.

Zastupnici danas nisu podržali Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid.

Predlagači ovog zakonskog prijedloga su zastupnici Snježana Novaković Bursać i Jakov Galić, a njime je bilo predviđeno da se zabrana zloupotrebe pojma genocida uvede kao novo krivično djelo za koje bi bila propisana krivična sankcija.

Danas je usvojen Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, čiji su predlagači zastupnici Predrag Kojović, Denis Zvizdić, Nermin Nikšić, Jasmin Emrić, Damir Arnaut, Saša Magazinović, Aida Baručija, Nada Mladina, Zukan Helez i Mirjana Marinković Lepić.

Zastupnici su u drugom čitanju usvojili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH. Predlagači su zastupnici Predrag Kojović, Denis Zvizdić, Nermin Nikšić, Jasmin Emrić, Damir Arnaut, Saša Magazinović, Aida Baručija, Nada Mladina, Zukan Helez i Mirjana Marinković Lepić.

Novo mišljenje Ustavnopravne komisije zatraženo je za prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač zastupnik Denis Zvizdić.

Nije bilo entitetske većine za inicijativu zastupnika Damira Arnauta koja se odnosi na izdavanja jedinstvenih kovid 19 certifikata s QR kodom radi njihovog korištenja van BiH.

Entitetske većine nije bilo ni za podršku inicijativi zastupnika Mirjane Marinković Lepić i Aide Baručije, kojom su tražili da se naloži Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da u roku od 90 dana okonča proces usklađivanja zakonodavstva iz oblasti zaštite ličnih podataka s novousvojenim propisima EU.

U drugi krug je upućena i inicijativa zastupnika Damira Arnauta kojom traži od Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine da pokrene postupak izmjene Pravilnika o vozačkoj dozvoli radi regulisanja obaveza zamjene vozačke dozvole za lica koja promijene prebivalište.

Zastupnici su usvojili zaključak da Zastupnički dom traži od Doma naroda da Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine usvoji po hitnom postupku, te da istovremeno okonča i proceduru usvajanja Zakona o javnim nabavkama.

Predlagači su zastupnici Predrag Kojović, Denis Zvizdić, Nermin Nikšić, Jasmin Emrić, Damir Arnaut, Saša Magazinović, Aida Baručija, Nada Mladina, Zukan Helez i Mirjana Marinković Lepić.

Usvojen je i zaključak da Zastupnički dom obavještava Delegaciju EU u Bosni i Hercegovini da je Zastupnički dom usvojio Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, nakon što je ranije usvojio Prijedlog zakona o javnim nabavkama, da ih je proslijedio Domu naroda sa zahtjevom za hitno postupanje, te traži od institucija EU da Bosni i Hercegovini odobre kandidatski status za članstvo u EU.

Predlagači su zastupnici Predrag Kojović, Denis Zvizdić, Nermin Nikšić, Jasmin Emrić, Damir Arnaut, Saša Magazinović, Aida Baručija, Nada Mladina, Zukan Helez i Mirjana Marinković Lepić.

Ovim je današnje zasjedanje završeno.

federalna.ba

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments