Srijeda, 25 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIRat u Ukrajini izazvao nestašicu đubriva

Rat u Ukrajini izazvao nestašicu đubriva

Zbog rata u Ukrajini u Austriji bi mogla nastati kriza nedostatka đubriva, što bi dovelo do manjeg prinosa u poljoprivredi, upozoravaju eksperti.

U pokrajini Gornja Austrija ukazuju da je situacija u vezi đubriva teška, jer zbog izostanka isporuka iz Rusije na tržištu vlada nestašica.

– Naši poljoprivrednici su svega jednu četvrtinu potrebnog đubriva za ovu sezonu uskladištili. Već prije krize je đubrivo bilo skupo. Zbog toga sada očekujemo manje poljoprivredne prinose – istakao je ekspert Poljoprivredne komore Gornje Austrije Helmut Fajclmajer.

Ukoliko se situacija bude nastavila moglo bi doći do smanjenja stepena samosnabdijevanja žitaricama u Austriji.

– Kriza žitarica mogla bi trajati godinama. Sve dok bude rata polja neće biti zasađena – upozorio je Fajclmajer, prenose Nezavisne novine.

Austrija trenutno ima 1,7 miliona tona žitarica u svojim skladištima koja su raspoređena širom zemlje. Austrija svoju potrošnju za 90 odsto pokriva žitaricama iz sopstvene proizvodnje.

Direktor najvećeg mlina u Griskirhenu Markus Haberfelner kaže da nema razloga za paniku, i da je snabdjevenost pokrivena.

On, međutim, dodaje, da mu veću brigu zadaje cijena. Ističe da cijena žitarica svakog dana skače, i da je situacija potpuno nepredvidiva.

Rastuće cijene će preko hljeba biti prenijete na potrošače, najavio je on.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments