Četvrtak, 19 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETRuska vojna operacija u Ukrajini, Bajden upozorio Putina: Platićeš visoku cijenu

Ruska vojna operacija u Ukrajini, Bajden upozorio Putina: Platićeš visoku cijenu

MOSKVA – Sedmi dan vojne operacije u Ukrajini nastavljene su borbe. Ukrajinska vojska je saopštila da su ruske snage ušle u Harkov. Očekuju se pregovori Kijeva i Moskve.

Nastavak pregovora delegacija Rusije i Ukrajine planiran je za danas.

Prema informacijama TASS-a, pregovori bi trebalo da budu održani na teritoriji Bjelorusije, u zapadnoj oblasti Bjalovješke šume.

Iz kabineta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdoana saopšteno je sinoć da je malo vjerovatno da će se ukrajinska i ruska delegacija sastati na pregovorima planiranim za danas.

Prva runda pregovora održana je u ponedeljak.

Bajden upozorio Putina: Platićeš visoku cijenu

Američki predsjednik Džo Bajden je u obraćanju naciji obećao da će ruski predsjednik Vladimir Putin platiti cijenu “na duge staze” čak i ako ostvari uspjehe na bojnom polju u Ukrajini, poručujući da će “sloboda uvijek pobijediti tiraniju”.

“Putinov rat je bio unaprijed planiran i ničim izazvan. On je odbacio kontinuirane diplomatske napore. Mislio je da Zapad i NATO neće odgovoriti. I mislio je da bi mogao da nas podijeli. Putin nije bio u pravu, ostali smo ujedinjeni”, poručio je Bajden u jednosatnom obraćanju u Kongresu, a prenosi BBC.

“Iako možda ostvari uspjehe na bojnom polju, on će dugoročno platiti visoku cijenu”, rekao je Bajden u tradicionalnom govoru o stanju nacije, a prenosi agencija Rojters.

“Putin nema pojma šta slijedi. Prije šest dana ruski predsjednik Vladimir Putin je pokušao da uzdrma temelje slobodnog svijeta, misleći da bi mogao da ga natjera da mu se potčini. Ali, žestoko se preračunao”, kazao je američki predsjednik.

Bajden je najavio da SAD planiraju da gone ruske oligarhe koji podržavaju Vladimira Putina.

“Ruskim oligarsima i korumpiranim liderima, koji su izgradili milijarde dolara zahvaljujući nasilnom režimu, kažem – ne više! Sekretarijat za pravosuđe formiraće radnu grupu koja će goniti zločine ruskih oligarha. Udružujemo se s evropskim saveznicima da pronađemo i zaplijenimo njihove jahte, luksuzne stanove, privatne avione”, istakao je Bajden, a prenosi Glas Amerike.

On je još jedno ponovio da SAD neće slati trupe u Ukrajinu.

“Želim da budem jasan – naše snage nisu angažovane i neće se upuštati u sukob s ruskim snagama u Ukrajini. Umjesto toga, američke trupe raspoređene su u Evropi, ne da bi se borile u Ukrajini, već da brane naše NATO saveznike u slučaju da Putin odluči da nastavi da se kreće na zapad”, rekao je Bajden.

Prema njegovim riječima, u te svrhe mobilisane su kopnene snage, vazdušne eskadrile, kao i plovila.

Bajden je u obraćanju Kongresu, šestog dana ruskog napada na Ukrajinu, najavio i novi korak kojim se ruskim avionima zabranjuje korišćenje američkog vazdušnog prostora, i nagovijestio je korake koji će u budućnosti oslabiti rusku vojsku.

“Gušimo Rusiji pristup tehnologiji što će oslabiti njenu ekonomsku snagu i oslabiti njenu vojsku u godinama koje dolaze”, rekao je on.

“Kada se bude pisala istorija ovog doba, Putinov rat protiv Ukrajine učiniće da Rusija ostane slaba, a ostatak svijeta jači”, poručio je Bajden,

U znak podrške i solidarnosti s Ukrajinom, poslanici i zvaničnici u Kongresu su nosili plavo-žute trake, a mnogi i dvobojnu, plavo-žutu odjeću.

Desetine poslanika, uključujući demokratsku poslanicu Lori Trahan i republikansku kongresmenku Viktoriju Spartc, koja je Amerikanka ukrajinskog porijekla i koja je rođena u Ukrajini, prisustvovali su govoru obučeni u plavo i žuto, boje ukrajinske zastave.

U “modnoj diplomatiji” učestvovala je i prva dama Džil Bajden, koja je nosila izvezenu aplikaciju suncokreta, nacionalnog cvijeta Ukrajine, na rukavu haljine u znak podrške narodu te zemlje, saopštila je Bijela kuća.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments