Četvrtak, 26 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETRuske snage gađale najveću nuklearnu elektranu u Evropi

Ruske snage gađale najveću nuklearnu elektranu u Evropi

Ukrajina saopštila da je Rusija preuzela kontrolu nad područjem nuklearne centrale Zaporožje. Ruske snage rano jutros nastavile su vojne akcije u Ukrajini i granatirale najveću nuklearnu elektranu u Evropi, što je izazvalo požar koji je u međuvremenu ugašen. Napad na istočni grad Enerhodar i nuklearnu elektranu Zaporožju izveden je na početku druge sedmice ruske invazije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je danas Moskvu da pribjegava “nuklearnom teroru” i da želi da “ponovi” katastrofu iz Černobilja.

“Upozoravamo sve na činjenicu da nijedna druga država osim Rusije nikada nije gađala nuklearne elektrane. Ovo je prvi put u našoj historiji, prvi put u historiji čovhečanstva”, rekao je Zelenski.

Ukrajinska spasilačka služba saopštila je da je ugašen požar koji je izbio u zgradi nuklearne elektrane.

Portparol nuklearne elektrane Andrij Tuz rekao je da su granate padale direktno na objekat i da su zapalile jedan od njegovih šest reaktora.

U tom reaktoru, kako je naveo, u toku je renoviranje i reaktor ne radi, ali unutra ima goriva.

Nije došlo do promjene u nivou radijacije u području elektrane u kojoj je izbio požar, rekao je zvaničnik pres-službe Zaporoške nuklearne elektrane Andrej Tuz.

Aleksandr Strauh, načelnik vojne uprave Zaporoške oblasti, izjavio je da je vatrogascima bio dozvoljen ulazak u područje elektrane kako bi ugasili požar.

Nuklearna elektrana Zaporožje poznata je kao najveća nuklearna elektrana u Evropi i jedna od 10 najvećih nuklearnih elektrana na svijetu.

Ukrajina, koja ima 15 aktivnih nuklearnih reaktora u četiri postrojenja u zemlji, obezbjeđuje oko polovinu svoje električne energije iz ovih elektrana.

federalna.ba/agencije

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments