Četvrtak, 26 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETShell prestaje kupovati rusku naftu i zatvara benzinske pumpe u Rusiji

Shell prestaje kupovati rusku naftu i zatvara benzinske pumpe u Rusiji

Britansko-nizozemska firma je u saopćenju navela da će “postupno” prestati koristiti sirovu naftu, naftne derivate, prirodni plin i ukapljeni prirodni plin iz Rusije.

Energetska kompanija Shell saopćila je danas da prestaje kupovati rusku naftu i plin te da će zatvoriti svoje benzinske pumpe u toj zemlji.

Britansko-nizozemska firma je u saopćenju navela da će “postupno” prestati koristiti sirovu naftu, naftne derivate, prirodni plin i ukapljeni prirodni plin iz Rusije.

Prije nekoliko dana je ukrajinski ministar vanjskih poslova kritizirao Shell zbog toga što i dalje kupuje rusku naftu, odnosno jer nastavlja poslovati s vladom predsjednika Vladimira Putina.

“Potpuno smo svjesni toga da naša prošlosedmična odluka da kupimo određenu količinu ruske sirove nafte koja će se rafinirati u proizvode poput benzina i dizela nije bila ispravna, mada je donesena s ciljem stabilizacije lanca opskrbe. Žao mi je”, rekao je izvršni direktor Ben van Beurden.

“Kao što smo već rekli, preusmjerit ćemo dobit od preostalih količina ruske nafte ​​u namjenski fond”, dodao je.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je kompanija Shell u petak “diskretno” kupila naftu i apelirao na javnost da izvrši pritisak na tu kompaniju.

“Jedno pitanje za Shell: Zar ruska nafta ne miriše po ukrajinskoj krvi?” poručio je Kuleba na Twitteru, a prenosi AP.

“Pozivam savjesne ljude diljem svijeta da zatraže od multinacionalnih kompanija prekid svih poslovnih veza s Rusijom”, dodao je.

RAST CIJENA NAFTE

Rasprave o zabrani uvoza nafte iz Rusije podigle su cijene u ponedjeljak na najvišu razinu od 2008. godine, od 139 dolara, potaknute bojaznima da bi SAD i Evropa mogli zabraniti uvoz ruske nafte. Tokom dana situacija se ponešto smirila i cijena je kliznula prema 123 dolara.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu cijene su porasle otprilike za trećinu.

Najvišu razinu od početka trgovanja na financijskim tržištima dosegnule su u ljeto 2008. kada se barelom trgovalo po gotovo 150 dolara, podsjeća agencija dpa, prenosi Index.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments