Utorak, 17 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTISREBRENIKSrebrenički vatrogasci imaju pune ruke posla

Srebrenički vatrogasci imaju pune ruke posla

Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik u protekla 24 sata je imala 4 intervencije na gašenju požara:

– nisko rastinje u naselju Sječe,

– nisko rastinje u naselju Donji Moranjci,

– nisko rastinje i šuma u naselju Cerik,

– nisko rastinje i šuma u naselju Previle, lokalitet Marina Glava.

Posljednjih dana evidentiran je značajan porast broja šumskih požara i požara niskog rastinja na području Tuzlanskog kantona. Najveći broj ovih požara prouzrokovan je nesavjesnim paljenjem vatre pri spaljivanju korova, suhe trave, lišća, poljoprivrednih i drugih otpadaka prilikom obavljanja proljetnih radova, čišćenja poljoprivrednih, šumskih i drugih površina na otvorenom prostoru.

S ciljem blagovremenog poduzimanja preventivnih mjera zaštite od požara, Kantonalna uprava civilne zaštite upozorava na zabranu loženja otvorene vatre u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti manjoj od 150 metara od šume (član 20. Zakona o šumama, “Službene novine TK”, broj: 7/17). Fizičko lice koje loži vatru suprotno propisanoj odredbi može biti kažnjeno novčanom kaznom od 500 do 1.500 KM (član 59. navedenog zakona).

Mole se građani da ukoliko uoče šumski požar ili požar koji prijeti da će se prenijeti na šumu, ODMAH o tome obavijeste vatrogasnu jedinicu na broj 123, policijsku stanicu na broj 122 ili civilnu zaštitu na broj 121. Pravovremena reakcija veoma je važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara, apeluju iz Kantonalne uprave civilne zaštite.

FOTO: PVJ Srebrenik

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments