Utorak, 24 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETStjuart Pič: Moramo se pobrinuti da se rat u Ukrajini ne prelije...

Stjuart Pič: Moramo se pobrinuti da se rat u Ukrajini ne prelije na Balkan

FOTO: AGENCIJE

Iako je stanje u Bosni i Hercegovini zabrinjavajuće, to je političko pitanje, a ne sigurnosna kriza, rekao je britanski izaslanik za zapadni Balkan Stjuart Pič (Stuart Peach) u razgovoru za Hinu, ali i dodao da je ruski rat u Ukrajini “izazov” koji se ne smije preliti na balkanski prostor.

Iako ističe da je stanje u BiH političko, a ne sigurnosno pitanje, Peach je pozdravio nedavno povećanje broja vojnika EUFOR-a u BiH sa 600 na 1.100. Naziva to “vidljivom demonstracijom prisutnosti”.

– Situacija u Bosni i Hercegovini je zabrinjavajuća. Naravno, to je politička situacija, političko pitanje, a ne sigurnosna kriza. Moramo zajednički raditi –  rekao je Pič.

Osudio rat Rusije protiv Ukrajine

Bivši visoki komandant britanskog ratnog zrakoplovstva i bivši predsjednik Vojnog odbora NATO-a, Peach je za britanskog izaslanika za zapadni Balkan imenovan u decembru 2021. godine.

U razgovoru sa Hinom osudio je “ilegalni rat Rusije protiv Ukrajine”.

– Svi jasno vidimo tragične posljedice za ukrajinski narod i trebamo im pružiti podršku na svaki mogući način. To uključuje svu humanitarnu pomoć koju pružaju Hrvatska i mnogi drugi evropski saveznici i prijatelji – rekao je.

Ruska invazija na susjednu zemlju ušla je u četvrtu sedmicu, pobjeglo je više od tri miliona ljudi, Rusija je sve izoliranija zbog zapadnih sankcija, a od mirovnih pregovora zasad nema rezultata.

– To je zaista tragična situacija. I rat na našem kontinentu je izazov za sve nas. I trebamo biti spremni raditi zajedno kako bismo se pobrinuli da se rat ne prelije i ne proširi na zapadni Balkan. Radim s našim prijateljima u regiji na tome da se to ne dogodi – ističe Pič.

Proces koji traje

Zvaničnici Evropske unije, SAD-a i OSCE-a najavili su nastavak pregovora s političarima iz BiH čiji je cilj dogovor o izmjenama ustava i izbornog zakona što otvara put ka nastavku evropskih integracija.

Na jednoj strani su bošnjački predstavnici koji kažu da se izbori mogu održati i po sadašnjem izbornom zakonu, a na drugoj hrvatski i srpski predstavnici koji kažu da nema uslova za normalne izbore bez potrebnih izmjena izbornog zakona.

– To je proces koji traje. I nadamo se uspješnim zaključcima tih pregovora – rekao je Pič.

Bosna i Hercegovina za sada je potencijalna kandidatkinja za članstvo, dok susjedna Srbija već osam godina vodi pristupne pregovore s EU-om, ali uz provedbu reformi za približavanje te zemlje Uniji bit će ključni odnosi Beograda s Prištinom.

Peach kaže da britanska vlada podržava dijalog na relaciji Beograd – Priština uz posredništvo Miroslava Lajčaka, posebnog predstavnika EU-a za dijalog te dvije zemlje.

Najbolja nada ljudima

Srbija je jedna od rijetkih zemalja koja nije nametnula sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, ali Peach pozdravlja to što se srbijanska vlada pridružila osudi Rusije u UN-u. O tome je li vrijeme da Srbija odluči u kojem će smjeru ići – bliže Zapadu ili Rusiji, britanski izaslanik kaže da je na Beogradu “da odabere poziciju”.

No, istakao je da Velika Britanija “potiče sve vlade u regiji na euroatlantski put i put prema EU-u jer misli da to pruža najbolju nadu ljudima u regiji u bolju budućnost, slobodnu od rata”.

– Poštujemo ako zemlje u regiji ne žele u NATO, ali one koje to žele trebaju dobiti tu priliku – rekao je Peach, dodavši da isto vrijedi i za ulazak u EU.

Da je ta odluka na zemljama koje žele ući u NATO, slažu se evropski saveznici, ali ne i Rusija. I prije početka invazije tražila je garanciju da Ukrajina neće postati članica NATO-a, a nedavno je ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov izjavio da Sarajevo ima pravo odlučiti hoće li biti članica NATO-a, ali je upozorio da i Moskva zadržava pravo reagirati na takvu mogućnost u skladu sa svojim interesima.

Svježa i duboka sjećanja

Pič je istakao da mu je cilj očuvanje stabilnosti na zapadnom Balkanu.

– Želimo doprinijeti sigurnoj, mirnoj i stabilnoj regiji. S ratom koji bjesni ne tako daleko od mjesta gdje sjedimo danas, moramo zaista razumjeti što se događa u tom ratu i moramo se pobrinuti da se rat ne proširi na ovu regiju – naglasio je Pič.

Dodao je da stanovnici BiH i mnogi narodi u regiji “imaju svježa i duboka sjećanja na to šta znače rat i sukob i da se ne smijemo tome vratiti”.

I zato je jedan od njegovih prioriteta poticanje rješavanja pitanja poput ratnih zločina i nestalih osoba.

– Insistirat ćemo na tome da se osudi govor mržnje, da se osudi glorifikacija svih osuđenih ili navodno upletenih u genocid i ratne zločine. Potičemo i poticat ćemo sve da poštuju i provedu presude nacionalnih i domaćih sudova – rekao je britanski izaslanik.

Verlika Britanija će kroz ambasade u svim zemljama, nastaviti raditi na pomirenju na zapadnom Balkanu, dodao je. Dodao je da je nužno suočiti se s organiziranim kriminalom u toj regiji, kao i brinuti o mladima kako bi im se osigurala “bolja budućnost”.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments