Subota, 21 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETU Federaciji BiH u okviru cyber kriminala najviše zabilježeno online prevara

U Federaciji BiH u okviru cyber kriminala najviše zabilježeno online prevara

U Federaciji BiH je u okviru cyber kriminala do sada najviše zabilježeno online prevara, fishinga, kao i drugih prevara putem e-maila gdje su građani dovedeni u zabludu da na svoju štetu urade nešto što nisu htjeli.

U organizaciji Federalne uprave policije, u sklopu projekta “i-PROCEEDS 2“ danas je održana konferencija na temu “Saradnja između pružatelja internetskih usluga i tijela za provođenje zakona na provođenju istraga cyber kriminala“.

Pored predstavnika Federalne uprave policije, konferenciji su prisustvovali i Migdad Hasanović ispred BH Telecoma, kao i tužitelj Tužilaštva KS Nermin Keranović.

Na današnjoj konferenciji, Hasanović je predstavio saradnju BH telecoma i istražnih organa BiH u cilju prevencije od cyber kiminala i zaštite građana od internetskih prevara. Prema Hasanovićevim riječima, protekli period, pogotovo period od početka pandmije je povećao broj slučajeva cyber kriminala.

“U proteklom period, u periodu pandmije, kada smo bili primorani da radimo online i da radimo od kuće, povećalo je sigurnosne incidente koji su se dešavali jer je bilo povećano korišćenje interneta, ali I aplikacija i programa za udaljeni rad”, kaže Hasanović.

Ističe da je Bh. telecom na vrijeme poduzeo sve korake u cilju zaštite korisnika, prvenstvemo su korisnici bili izloženi maltretiranjem kroz SMS poruke i linkove.

“U proteklom periodu povećana je bila nova firma ‘smishinga’ gdje su korisnici maltretirani putem SMS poruka i linkovima koji su u sebi sadržali određene kodove. Na taj način je izvršen pristup korisničkim podacima. BH telecom je preventive djelovao blokirajući prije svega izvore tih kodova, a i sa druge strane kroz edukaciju korisnika pokazajući na opasnost prilikom surfanja i otvaranja tih kodova/linkova”, kaže Hasanović.

On kaže da je riječ o kodovima u vidu linka koji dolaze u SMS poruci i koji sadrže svega nekoliko karaktera i na osnovu tih nekoliko karaktera mi ne možemo da vidimo da je riječ o prevari.

“Bh telecom u svojim procedurama ima razvijenu saradnju sa nadležnim policijskim upravama. Kada vidimo da je riječ o prevari, radimo sa istražnim organima u slučaju dostavljana svih podataka koje prikupimo.

Tužitelj Tužilaštva KS Nermin Keranović ističe da je uvjeren kako je osnovni cilj ovog prijekta borba protiv kibernetičkog kriminala.

“Kanton tužilaštva je tužilaštvo sa najvećim brojem predmeta, a samim tim i brojem predetmeta koji se tiču kibernetičkog kriminala. Broj slučajeva ovog krivičnog dijela se povećava. Da bi to dokazali, potrebno je to elektronsko dokazivanje,a osnovno rješavanje nekog slučaja je prikupljanje podataka”, kaže Keranović.

Što se tiče izazova sa kojima se susreću policijski organi, Tužilaštvo i pružitelji telekomunikacijskih usluga, Kenanović kaže da su ključna dva momenta.

“Prvi je interni, razgovor, razmjena iskustava. Svi koristimo društve mreže, u slučaju nekog krivičnog djela, nama su potrebni podaci koje ćemo dobiti preko Googlea ili Facebooka. Ovdje dolazimo do ovog ključnog momenta, to je ta komunikacija. Drugi momenat je činjenica da BiH nije članica EU što policijskim organima otežava prikupljanja podata. Da smo članica EU imali bi mogućnost upotrebe evropskog istražnog naloga gdje bi, uz sudsko odobrenje, imali pristup tim podacima” poručuje Keranović.

On naglašva da, na osnovu iskustva međusobne komunikacije sa policijskim organima BiH, građani mogu biti uvjereni da su policijski organi u punoj službi i da imaju ljude koji materijalne i tehničke, nedostatke prevalizale sa svojim općenitim zalaganjem za pribavljanje dokazne gađe i istraživanje krivičnih djela.

Inspektor FUP-a i istražitelj Srđan Mišić, kaže da je dosta izvršilaca kibernetičkog kriminala van granica BiH.

“Imali smo razne online prevare, građano su bili oštećeni na način da dobiju poruku da su oni dobitnici nagradne igre, poklon bona, izvršitelji se javljali u ime neke banke i sl. Zatim, bilježili smo pojavu tzv. Fishinga. Riječ je o kompromitovanim mailovima, koje su navodne slale kompanije. Građani su vršili uplate na pogrešan račun”, kaže Mišić i ističe da je najvipe uplata išlo van BiH – u Veliku Britaniju.

Klix

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments