Srijeda, 25 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETU Srbiji se od subote ukidaju kovid potvrde

U Srbiji se od subote ukidaju kovid potvrde

Krizni štab Srbije za suzbijanje epidemije koronavirusa odlučio da se od subote ukinu kovid potvrde koje su do sada važile za ulazak u ugostiteljske objekte poslije 20 sati.

Srbijanska ministrica za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je poslije sjednice Kriznog štaba da ukupan broj pregleda, učestalost obolijevanja i umiranja od covid-19 ukazuje da je epidemiološka situacija u toj zemlji povoljnija, zbog čega su ublažene protuepidemijske mjere, prenosi Beta.

Na snazi ostaje i dalje preporuka za nošenje maski u zatvorenim prostorijama, a na skupovima u zatvorenom prostoru ukida se limit broja ljudi. Također, od subote sva kina i pozorišta moći će da rade normalno.

Ostaje na snazi i izolacija oboljelih od sedam dana ili po potrebi duže.

Za putnike u međunarodnom prometu i dalje je obvezan dokaz o vakcinaciji, o preležanoj bolesti ili serološki test za ulazak u Srbiju.

Usvojena je preporuka Nacionalnog komiteta za imunizaciju da se preporučuje dodatna, “buster” doza, odnosno četvrta doza vakcine protiv koronavirusa, za sve starije od 18 godina, kao i za djecu od 12 godina, pet mjeseci poslije prethodne “buster” doze.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments