Utorak, 17 Maja, 2022
Google search engine
HomeMAGAZINUčenici Prve O.Š. Srebrenik pripremili prigodnu emisiju povodom Dana žena

Učenici Prve O.Š. Srebrenik pripremili prigodnu emisiju povodom Dana žena

Dan žena predstavlja podsjetnik na sve ono što su žene do sada postigle, te podršku za sve što se još može učiniti kako bismo živjeli u ravnopravnom društvu bez predrasuda i diskriminacija.

 Kako bi skrenuli pažnju na ideološku osnovu obilježavanja ovog dana, učenice i učenici Prve O.Š. Srebrenik, članovi novinarsko – literarne sekcije koju vodi profesorica bosanskog jezika Alma Kišić, danas su posjetili Radio Srebrenik gdje su snimili emisiju posvećenu obilježavanju Međunarodnog dana žena.

Podsjetili su da je ovaj dan proistekao iz radničkog pokreta, te da je ideja da se ustanovi međunarodni dan potekla od žene poi menu Klara Cetkin davne 1910. godine. Poseban akcenat su stavili na ženu – majku riječima da je majka imenica koja nema zamjenicu, te da je to jedina osoba koja nema radnog vremena, dostupna je dok je smo živi i dok je živa. 

Podsjetili su, takođe na činjenicu da Međunarodni dan žena, koji se obilježava 8. marta ima svoje simbolične boje.

 Koje su to boje, kada je prvi put obilježen ovaj dan, kakav je položaj žena u kulturama trećeg svijeta, saznajte u programu Radio Srebrenika 8. marta od 13 sati.

Na posebno zanimljiv način kroz emisiju će vas voditi:

Lejna Sarajlić

Sumeja Hamidović

Adna Avdić

Sarah Jusufović

Amina Delić

Amar Bašić i

Kenan Hodžić.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments