Četvrtak, 26 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETZapočeo protest radnika BHRT-a: Je li vas stid?!

Započeo protest radnika BHRT-a: Je li vas stid?!

FOTO: A. KUKIĆ

Obespravljeni radnici BHRT-a započeli su sa protestom na prvom spratu RTV doma. Radnicima kasne plate, a BHRT je doveden na rub propasti. 

Radnici, ali i bh. građani negoduju jer se radi o javnom servisu, glasu javnosti. 

Zbog blokiranih računa Radio-televiziji Bosne i Hercegovine prijeti obustava rada.

BHRT duguje Poreznoj upravi 19 miliona maraka, a RTRS duguje BHRT-u 63 miliona od prikupljene takse na području RS, koju ne uplaćuje od 2017. godine.

Damir Smital predsjednik Sindikata samostalnih radnika BHRT-a poručio je da je BiH osuđena na nesposobne političare kojima su najbitnije njihove fotelje.

– Je li vas stid. Neću se obraćati onim politikama koje pozivaju na miniranje, niti lažnim promoterima EU vrijednosti. Tražimo hitnu odblokadu računa, izmjenu zakona o RTV sistemu.

Ne možete nas lagati o nemogućnosti brzog rješenja. Izmjene Zakona se mogu uraditi po hitnoj proceduri jer nisu potrebne velike izmjene. Ukoliko ne poduzmete nista, niste bolji od onih kojima se danas ne obraćamo, možda ste i gori.

Od direktora tražimo da hitno počnu rješavati pitanja koja nisu vezana ta finansijsku situaciju i da se konačno pristupi kolektivnom ugovoru – poručio je Smital.

Dugogodišnji uposlenik, sada penzioner, predsjednik udruženja BH novinari Marko Divković. Rekao je da su na istom mjestu 92. održali protesni skup jer su htjeli podijeliti BHRT na tri nacionalne linije.

– Zašto parlament ne čini nista, neće jer im ne odgovara televizija koja je samo u vlasništvu njenih građana. Ova medijska kuća je preživjela ratne strahote, neke od politika vam to nisu zaboravile i ovoj medijskoj kući uzeli za zlo. Imate podršku Udruženja BH novinari jer ste sačuvali dostojanstvo profesije – rekao je Divković.

Avaz

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments