Utorak, 24 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETZašto je avion Sergeja Lavrova naglo promijenio kurs i umjesto u Peking...

Zašto je avion Sergeja Lavrova naglo promijenio kurs i umjesto u Peking sletio u Moskvu

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u četvrtak uvečer letio je u Peking u posjetu kinskim zvaničnicima, međutim, njegov avion se okrenuo na pola puta iznad Novosibirska (Sibir).

Umjesto u Kinu, nakon pređenih 2.800 kilometara avion je promijenio kurs i vratio se nazad do polaznog aerodroma Vnukovo u Moskvi .

Nije jasno da li Peking nije želio da primi Lavrova, ili mu je Putin naredio da se vrati radi problema u državi”, piše Bild.de.

Dan ranije, Putin je u govoru protiv Zapada najavio da će ići u Ukrajini “do kraja”. Optužio je Zapad da želi da “razbije” i “ukine” njegovu zemlju, i da je planira “pretvoriti u slabu, zavisnu zemlju” i “u najboljem slučaju” raskomadati.

Zatim je uslijedila izjava predsjednika SAD-a Joea Bidena koji je obećao Ukrajini masovne isporuke vojne pomoći, oružja i opreme u vrijednosti od skoro milijardu dolara! Također nazvao je Putina ratnim zločincem.

Prema američkim izvještajima Moskva je od Pekinga zatražila i finansijsku i vojnu pomoć, što je Rusija negirala. Iako Peking nije direktno osudio agresiju, do sada nije aktivno podržao invaziju. Neke poruke koje dolaze iz Kine za Rusiju nisu obećavajuće.

Politikolog sa Univerziteta u Šangaju i dopredsjednik Centra za istraživanje javnih politika Savjetničke kancelarije kineskog Državnog vijeća koje je pod kontrolom kineske vlade u svom osvrtu i analizi dao je nekoliko preporuka za kinesku politiku prema Rusiji.

On je rusku invaziju nazvao “nepopravljivom greškom”.

“Rusko-ukrajinski rat najteži je geopolitički sukob od Drugog svjetskog rata i rezultirat će daleko većim globalnim posljedicama od napada 11. septembra”, rekao je Hu.

Dodao je da Kina mora biti fleksibilna i donositi strateške odluke u skladu s njenim dugoročnim interesima, prenosi Klix.ba.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments