Četvrtak, 26 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETZašto Milorad Dodik ne daje saglasnost za korištenje helikoptera OS BiH za...

Zašto Milorad Dodik ne daje saglasnost za korištenje helikoptera OS BiH za gašenje požara

U vezi sa tvrdnjama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o odlučivanju o korištenju resursa OS BiH u slučajevima gašenja požara, reagirali su iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Kako je rečeno u reagiranju, Predsjedništvo BiH je u ovom mandatu održalo 24 redovne sjednice, na kojima su bili prisutni članovi Predsjedništva BiH, a 25. sjednica je zakazana za 31. mart 2022. godine.

“Istovremeno je održano 150 vanrednih sjednica, od čega osam uz fizičko prisustvo članova Predsjedništva BiH i 142 telefonskim putem. Na vanrednim telefonskim sjednicama odlučivano je o korištenju OS BiH za gašenje požara po zahtjevima lokalnih civilnih organa”, kažu iz Džaferovićevog kabineta.

U vezi sa trenutnim zahtjevima za gašenje požara, navode, predsjedavajući Predsjedništva BiH je, po istoj proceduri kao i na prethodne 142 sjednice, odmah po prijemu zahtjeva u tri navrata putem elektronske pošte tražio saglasnost članova Predsjedništva BiH za korištenje resursa OS BiH za gašenje požara.

“Svaki put su saglasnost dali predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, dok član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nijednom nije dao saglasnost. Osim toga, napominjemo da je tokom prošle godine održano nekoliko vanrednih sjednica sa fizičkim prisustvom članova Predsjedništva BiH, na kojima se razmatralo korištenje resursa OSBiH za gašenje požara. Ni na jednu od tih sjednica se nije odazvao član Predsjedništva Dodik niti je dao saglasnost, zbog čega se nije moglo odobriti korištenje resursa OSBiH u svrhu pomoći lokalnim civilnim organima i stanovništvu”, navedeno je u saopćenju.

Na kraju su pozvali člana Predsjedništva BiH Dodika da odmah da svoju saglasnost za upotrebu helikoptera OSBiH kako bi se pomoglo u gašenju požara.

Podsjećamo, Dodik opet nije dao saglasnost za korištenje resursa Oružanih snaga BiH za gašenje požara. Ovaj put radilo se o nedavnom požaru na području općine Prozor-Rama, a na zahtjev vlasti ove lokalne zajednice.

Ovaj Dodikov potez osudili su brojni domaći, ali i međunarodni zvaničnici.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments