Utorak, 24 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETZatražena međunarodna mirovna misija u Ukrajini

Zatražena međunarodna mirovna misija u Ukrajini

U Ukrajinu treba poslati međunarodnu mirovnu misiju i treba joj osigurati sredstva da se brani, rekao je u utorak u Kijevu čelnik poljske vladajuće stranke na konferenciji za novinare s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem. “Mislim da je nužno imati mirovnu misiju, NATO-a i možebitno neke šire međunarodne strukture, ali misiju koja će se moći odbraniti, koja će djelovati na ukrajinskom teritoriju”, rekao je Jaroslaw Kaczynski na konferenciji koja je emitovana na poljskoj televiziji.

“To će biti misija koja će težiti uspostavi mira, pružanju humanitarne pomoći, ali će je u isto vrijeme štititi i odgovarajuće, oružane, snage”, rekao je Kaczynski, koji se smatra glavnim donositeljem odluka u Poljskoj. Kaczynski je u utorak s premijerima Poljske, Češke i Slovenije doputovao vozom u Kijev gdje su se sastali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem koji ih je obavijestio o toku rata s Rusijom nakon invazije na njegovu zemlju 24. februara. Premijeri Mateusz Morawiecki, Peter Fiala i Janez Janša prvi su strani čelnici koji su posjetili Kijev nakon početka ruske invazije. Zelenskij je, napomenuvši da su mnogi veleposlanici napustili Kijev, rekao da su gostujući čelnici pokazali da se “ničega ne boje i da se više boje za našu sudbinu” te im zahvalio na podršci.

“Apsolutno vjerujemo ovim zemljama i čelnicima tih zemalja… 100% smo sigurni da će sve o čemu razgovaramo postići svoje ciljeve za našu zemlju, našu sigurnost i našu budućnost”, rekao je na konferenciji za novinare. Kratka snimka koju je objavio njegov ured prikazuje Zelenskija koji razgovara s Morawieckim, Fialom i Janšom. Na tim je razgovorima bio i zamjenik poljskog premijera Jaroslaw Kaczynski, vođa vladajuće stranke Pravo i pravda.

“Vaš posjet Kijevu u ovo teško vrijeme za Ukrajinu snažan je znak potpore. Doista nam to puno znači”, objavio je ranije Zelenskij na internetu. Prije sastanka, Morawiecki je tvitao da se “ovdje, u ratom pogođenom Kijevu piše se povijest”. “Upravo ovdje, bori se sloboda protiv svijeta tiranije. Upravo ovdje budućnost svih nas visi o koncu”, napisao je Morawiecki na Twitteru. Ukrajinski premijer Denis Šmigal pozdravio je “hrabrost pravih prijatelja” i dodao da će se razgovarati o potpori Ukrajini i daljnjim sankcijama. Fiala je rekao da je odluka o posjetu Kijevu donesena u konzultacijama s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i Europske komisije Ursulom von der Leyen. Ideja o posjeti rođena je na samitu EU-a u Versaillesu prošle sedmice. Ipak, kako naglašavaju neki evropski izvori, ne postoji “formalni mandat” koji je dan trojici premijera od Bruxellesa.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments