Srijeda, 25 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETZelenski: Ukrajina je spremna na kompromis oko NATO-a u zamjenu za prekid...

Zelenski: Ukrajina je spremna na kompromis oko NATO-a u zamjenu za prekid vatre

Ponovio je da traži direktan razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Ako se ne sastane s Putinom, kaže Zelenski, nemoguće je shvatiti želi li Rusija uopće prekinuti rat

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je spreman pregovarati o odustajanju od ulaska Ukrajine u NATO u zamjenu za prekid vatre, povlačenje ruskih trupa i garanciju ukrajinske sigurnosti, prenosi Sky.

“To je kompromis za sve: za Zapad, koji ne zna šta bi s nama u vezi ulaska u NATO, za Ukrajinu, koja traži sigurnosne garancije, i za Rusiju, koja ne želi daljnje širenje NATO-a”, rekao je Zelenski.

Ponovio je da traži direktan razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Ako se ne sastane s Putinom, kaže Zelenski, nemoguće je shvatiti želi li Rusija uopće prekinuti rat.

No ranije je rekao da bi svaka veća promjena, koja bi bila uvedena u ukrajinske zakone, morala biti potvrđena na referendumu.

Zelenski je dodao da je Kijev spreman razgovarati o statusu Krima i istočne regije Donbas, koja je pod kontrolom proruskih separatista, ali tek nakon prekida vatre i koraka koji vode pružanju sigurnosnih garancija Ukrajini.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments