Subota, 21 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETZemlje širom svijeta šire sankcije Rusiji, neke od njih tako nešto uvode...

Zemlje širom svijeta šire sankcije Rusiji, neke od njih tako nešto uvode prvi put

Novi Zeland je ranije mogao uvoditi sankcije samo kada ih nametne Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. Ali Vijeće sigurnosti to neće moći učiniti jer Rusija može staviti veto

Širi se popis sankcija Rusiji – vlada Novog Zelanda najavila je zakon kojim će moći samostalno nametati sankcije Rusiji, Južna Koreja najavila je da će zabraniti transakcije s ruskom centralnom bankom, dok Washington razmatra zakon o zabrani uvoza ruske nafte u Sjedinjene Države, prenosi Hina.

NOVI ZELAND NIKAD NIJE DONOSIO SAMOSTALNE SANKCIJE

Kad se zakon donese, to će biti prvi put da će Novi Zeland moći samostalno uvoditi sankcije nekoj zemlji.

Premijerka Jacinda Ardern rekla je da će to omogućiti da se zamrzne ruska imovina na Novom Zelandu, spriječe pojedinci i firme da premjeste svoj novac i imovinu ovamo kako bi izbjegli sankcije koje su nametnule druge zemlje te da se zaustavi ulazak superjahti, brodova i aviona.

Vlada je objavila i popis 100 pojedinaca kojima se zabranjuje putovanje na Novi Zeland.

Novi Zeland je ranije mogao uvoditi sankcije samo kada ih nametne Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. Ali Vijeće sigurnosti to neće moći učiniti jer Rusija može staviti veto.

Ardern je rekla da je vlada bila prisiljena na novi zakon zbog ograničenja u trenutačnom multilateralnom sistemu koji omogućava veto pet stalnih članica UN-ova Vijeća sigurnosti.

“U konačnici, da imamo funkcionalnije Vijeće sigurnosti UN-a, ne bismo se ni suočili s ovim problemom”, rekla je Ardern.

SAD RAZMIŠLJA O ZABRANI UVOZA RUSKE NAFTE

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je gotovo jedinstvenu osudu diljem svijeta, natjerala je više od 1,5 milijuna Ukrajinaca na bijeg i pokrenula opsežne sankcije Rusiji.

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi u nedjelju je rekla će se “razmotriti” zakon o zabrani uvoza ruske nafte i da Kongres namjerava ovaj tjedan usvojiti 10 milijardi dolara pomoći Ukrajini kao odgovor na rusku invaziju susjedne države.

“Zastupnički dom trenutačno razmatra snažne zakone koji će dodatno izolirati Rusiju od globalne ekonomije”, priopćila je Pelosi.

“Naš zakon bi zabranio uvoz ruske nafte i energenata u Sjedinjene Države, ukinuo normalne trgovinske odnose s Rusijom i Bjelorusijom i poduzeo prvi korak da se Rusiji uskrati pristup Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.”

JUŽNA KOREJA UVELA SANKCIJE

Južna Koreja je u ponedjeljak zabranila transakcije s ruskom središnjom bankom i pridružila se globalnim naporima da izolira Rusiju zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Nove sankcije Rusiji iz Južne Koreje uslijedile su nakon odluke Seula od 1. marta da zabrani transakcije sa sedam ruskih banaka i njihovim podružnicama, uključujući Sberbank.

Ministarstvo financija J. Koreje objavit će detalje i opseg daljnjih sankcija kasnije u ponedjeljak, a one će “biti u skladu s finansijskim sankcijama SAD-a”, rekao je dužnosnik ministarstva finansija.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments