Srijeda, 25 Maja, 2022
Google search engine
HomeMAGAZINAkcijom “Mladi educiraju mlade” počela druga faza projekta STOP raku grlića materice...

Akcijom “Mladi educiraju mlade” počela druga faza projekta STOP raku grlića materice 2022

Rano stupanje u seksualne odnose udruženo sa rizičnim seksualnim ponašanjem važni su faktori rizika za razvoj karcinoma grlića materice. U petak je, tim povodom, počela serija edukacija “Mladi educiraju mlade” koja ima za cilj upoznati srednjoškolce sa uzrocima, prevencijom i perspektivama pravovremenog liječenja ovog ginekološkog maligniteta.

Bitno je edukacijom obuhvatiti učenice, ali i učenike – kaže prof. dr. Dženita Ljuca, šef Katedre za ginekologiju i akušerstvo Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i organizator projekta, objašnjavajući mnogostruke benefite edukovanja srednjoškolaca o ovoj temi.

U oko 99% slučajeva karcinoma grlića materice prisutna je infekcija HPV virusom. HPV je česta infekcija kod spolno aktivnih osoba, te se uglavnom prenosi tokom spolnog kontakta. Sama infekcija ne znači automatski i karcinom, već ona samo potencira mogućnost njegovog nastanka u budućnosti. Kada se tome još doda nedovoljno zreo epitel grlića, kakav susrećemo kod maloljetnica, i rizično seksualno ponašanje koje prati ovu dobnu skupinu, postaje jasno zbog čega je važno educirati srednjoškolce.

Dosadašnje iskustvo u realizaciji projekta STOP raku grlića materice nam je pokazalo i indirektnu korist koja se ogleda u tome da učesnici predavanja podijele važne informacije sa svojim prijateljima i ukućanima što nerijetko navede neke od njih da po prvi puta urade PAP test.

Tokom predstojeće sedmice biće održana predavanja u još nekoliko srednjih škola na prostoru Tuzle, Živinica, Srebrenika i Banovića.

RTV Slon

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments