Utorak, 24 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETCijene mesa u BiH drastično skočile

Cijene mesa u BiH drastično skočile

Prva tri mjeseca 2022. godine obilježio je drastičan rast cijena osnovnih životnih namirnica. Poskupljenje nije zaobišlo ni meso i mesne prerađevine, a glavni uzrok je porast cijena goriva i žitarica.Komponentne za hranu su poskupile više od 100 posto i nemoguće je da se to ne prenese na krajnji proizvod.

Cijena kilograma junetine prije nekoliko mjeseci bila je oko 9 KM, a sada je 13 KM i više. Kilogram teletine mogao se kupiti za 18 KM, a sada se kreće oko 24 KM.

Posljednih dana je došlo do porasta cijene piletine. U prvim mjesecima 2021. godine, kilogram pilećeg filea koštao je oko osam KM, sredinom godine cijena je išla i do 10 KM u zavisnosti od marketa. Kilogram piletine se danas u nekim trgovinama u Sarajevu kreće od oko 12,35 KM do čak 15,65 KM.

Peradari i živinari su suočeni sa abnormalnim rastom cijena u proizvodnji stočne hrane, od kukuruza i sojine sačme, uz dodatni rast cijena nafte, struje i plina.

Ovogodišnji budžet za poljoprivredu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva iznosi rekordnih 106 miliona KM, dok za peradarstvo i živinarstvo kao granu stočarstva nije predviđen nikakav iznos.

Iz tog razloga, a ukoliko im Vlada FBiH ne odobri poticaje, peradari i živinari najavljuju proteste. KLIX

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments