Utorak, 24 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETDanas je Svjetski dan zdravlja: Prioritet je briga o zdravlju najmlađih

Danas je Svjetski dan zdravlja: Prioritet je briga o zdravlju najmlađih

Danas je Svjetski dan zdravlja. Svake godine, 7. dan četvrtog mjeseca u godini obilježava se Svjetski dan svjesnosti i potrebe ukazivanja na značaj održavanja, prevencije, čuvanja, ali i održavanja zdravlja zdravim životnim navikama. Od svog osnivanja na Prvoj skupštini Svjetske zdravstvene organizacije 1948. godine i od stupanja na snagu 1950. godine, obilježavanje je imalo za cilj stvaranje svijesti o određenoj zdravstvenoj temi kako bi se istaknulo prioritetno područje od važnosti za Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO/WHO), navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Porast oboljenja Svjetska zdravstvena organizacija Svjetski dan zdravlja 7. april 2022. godine posvetila je pitanju trenutačnog stanja naše planete i uticaju nepovoljnih faktora okoliša na zdravlje ljudi sa sloganom “Naša planeta, naše zdravlje”. Kontinuirano na globalnoj i lokalnoj razini bilježimo porast oboljenja kao što su karcinomi, astma, srčana oboljenja. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da više od 13 mliona smrtnih ishoda na godišnjoj razini u svijetu imaju uzroke koji se mogu povezati sa nebrigom o našem okolišu, saopsteno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Ove godine, iz ovog Instituta su pozvali roditelje da zajedno obilježe ovaj dan i na taj način doprinesu očuvanju i unapređenju zdravlja njihove djece. ”Služba za školsku higijenu INZ-a već dugi niz godina provodi preventivne preglede vida, sluha i lokomotornog sistema za učenike određenih uzrasta (drugih, šestih i osmih razreda) u osnovnim školama. Slučaj učenika kod kojeg smo otkrili značajno oštećenje vida, a koji spletom okolnosti nije bio tretiran našim pregledima, ponukao je da umjesto dana, cijeli ovaj tjedan posvetimo temi zdravlja, i to prvenstveno školskog uzrasta. Pozvali smo škole, ali i roditelje, da nam prijave i da dođemo u njihove sredine i obavimo preglede” – ističe doc.dr. Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a.

U “Sedmici zdravlja” od 4. do 8. aprila timovi INZ-a su na desetinama lokacija u cijelom Zeničko-dobojskom kantonu, radi preventivnih pregleda koji podrazumijevaju pregled vida, sluha, mjerenja hemoglobina u krvi, provjere lokomotornog sistema (kičma, grudni koš, kretanje, stopala, antropometrijskih mjerenja), ali ovaj put i kraćih ljekarskih pregleda. Preventivni pregledi najmlađih ”Proširili smo sadržaje i obuhvat, a uključili smo i buduće liječnike, studente Opće medicine završnog 12. semestra posljednje godine Medicinskog fakulteta, kao svojevrsno zaokruživanje naših pregleda kratkim orijentacionim liječničkim pregledima” – ističe Hasanica, dodajući da su roditelji, a i uprave niza škola pokazale interes i želju da preventivnim pregledima unaprijede zdravlje svojih najmlađih.

Rezultati preventivnih pregleda govore dodatno o njihovom značaju. Tokom preventivnih pregleda vida, od školske 2013./2014. do danas, pregledano 54.246 učenika, a problem s vidom je detektiran kod 4.918 učenika (9,1 posto). U istom razdoblju skrining sluha je obavljen kod 31.594 učenika; a problem su imali njih 681 (2,2 posto). Od školske 2015/2016 se provodi i skrining lokomotornog sistema (kičma, kičmeni stub, stopala). Pregledano je 36.864 učenika, a dijagnosticiran je potencijalni problem kod njih 5.352 (14,5 posto). U INZ-u napominju da su “zdravi izbori i zaštita okoliša od nivoa pojedinca, preko zajednice, društva i globalno su prioritet za ljudsko blagostanje i ekološku stabilnost”.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments