Srijeda, 25 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETIzbori u Francuskoj: Favoriti Macron i Le Pen

Izbori u Francuskoj: Favoriti Macron i Le Pen

Prvi krug predsjedničkih izbora počinje u Francuskoj u nedjelju, a oko 48.7 miliona registriranih birača može glasati od 8 sati ujutro.

Sadašnji predsjednik Emmanuel Macron nada se drugom mandatu. Njegovim najvećim rivalom smatra se kandidatkinja desnice Marine Le Pen. Lijevi populist Jean-Luc Melenchon također se nada da će ući u drugi krug izbora 24. aprila. U prvom krugu učestvuje ukupno 12 kandidata.

Rat zasjenio kampanju

Francuska izborna kampanja bila je zasjenjena ratom u Ukrajini. Gotovo nijedna poruka u kampanji nije odjeknula među glasačima, a mnogi su kandidati percipirani kao slabi, što povećava strah od slabog odaziva birača.

Prema nedavnim istraživanjima, do 30 posto građana moglo bi ostati podalje od birališta. Francuski predsjednik ima dalekosežne ovlasti i obnaša dužnost pet godina. On je moćniji od premijera kojeg imenuje i ima odlučujući utjecaj na sudbinu zemlje.

Ishod izbora također je važan za Evropu u cjelini.

Liberalni centrist Macron smatra se daleko lakšim i pouzdanijim partnerom od Le Pen ili Melenchona, s kojima je mnogima blisku suradnju teško zamisliti zbog njihovih ponekad radikalnih stavova.

Biračka mjesta u Francuskoj otvorena su do 19 sati, a ponegdje i do 20 sati. Zbog vremenske razlike na nekim se francuskim prekomorskim teritorijima, primjerice na Karibima, glasalo već u subotu.


(Vijesti.ba / Hina)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments