Srijeda, 25 Maja, 2022
Google search engine
HomeBIZNISJavni poziv za mjeru podrške savjetodavnim službama u identifikaciji mogućnosti finansiranja i...

Javni poziv za mjeru podrške savjetodavnim službama u identifikaciji mogućnosti finansiranja i pripreme poslovnih planova

U okviru projekta EU4AGRI koje finansira Evropska unija, krajem aprila 2022. godine planirana je objava javnog poziva za mjeru podrške savjetodavnim službama u identifikaciji mogućnosti finansiranja i pripreme poslovnih planova.

Javni poziv je  namijenjen privatnim pružaocima savjetodavnih usluga za realizaciju programa edukacije o pripremi poslovnih planova, kao i za jačanje njihovih kapaciteta za poboljšanje kvaliteta usluga koje pružaju svojim klijentima.

Na ovaj javni poziv mogu se prijaviti preduzeća i udruženja građana koja pružaju uslugu edukacije iz oblasti poslovnog savjetovanja, pripreme projektnih prijedloga i poslovnih planova u poljoprivrednom sektoru.

Raspoloživa sredstva podrške za ovaj javni poziv su u iznosu do 400.000 KM, gdje je maksimalan iznos podrške po jednoj prijavi do 40.000 KM.

Cilj javnog poziva je unapređenje pristupa raspoloživim investicionim sredstvima poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima prehrambenih proizvoda, kroz veću dostupnost educirane stručne podrške za pripremu poslovnih planova i projektnih prijedloga.

Trenutno je u okviru projekta EU4AGRI, koji finansira Evropska unija, otvoren javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini.    

Kroz ovaj javni poziv Evropska unija će podržati ulaganja u prerađivačke kapacitete poljoprivredno-prehrambene industrije kroz uvođenje inovacija i razvoj novih i/ili unapređenje postojećih proizvoda, marketinških alata, te osiguranje kontinuiteta poslovanja i sigurnog i zdravog radnog okruženja u BiH.

Prijave se mogu podnijeti od 05. maja 2022. godine dok je krajnji rok 07. juni 2022. godine do 17:00 sati isključivo putem online platformejavnipoziv.undp.ba. Prijave podnesene putem drugih kanala (pošta ili e-mail) se neće uzeti u razmatranje.

Svi zainteresirani mogu pristupiti javnom pozivu putem web stranice projekta, eu4agri.ba. Dodatno, projekat EU4AGRI protekle sedmice održao je prvu online informativnu sesiju o javnom pozivu čiji je snimak dostupan putem Facebook stranice EU4AGRI.

Projekat EU4AGRI je četverogodišnja inicijativa (2020-2024) koja ima za cilj modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih radnih mjesta, kao i zadržavanje postojećih i podržavanje oporavka od krize izazvane COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost projekta, koji finansira Evropska unija, iznosi 20,25 miliona eura, a zajednički ga provode i sufinanciraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

Kroz projekat EU4AGRI do sada je podržano 45 investicija bosanskohercegovačkih poljoprivrednika i preduzeća sa investicijama ukupne vrijednosti 10.7 miliona KM od čega je 6.3 miliona KM finansirala EU.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments