Penzije u Federaciji BiH će biti povećane za 7,3 posto

0

To je potvrdio Kenan Spahić, pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike u Sektoru za penzijsko i invalidsko osiguranje. On kaže da je odluku o procentu donio Upravni odbor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

“Vlada Federacije BiH je u petak, 15. aprila, održala telefonsku sjednicu na kojoj je primila k znanju ovu odluku Upravnog odbora Zavoda PIO FBiH i ta odluka je faktički konačna i izvršna. Pokazatelji Federalnog zavoda za statistiku su takvi kakvi jesu, izračun je pokazao 7,3 posto, ali ono što je vrlo moguće je da će se ta nekakva razlika od 0,7 posto penzionerima dati kroz vanredno usklađivaje penzija koje će biti za jedno dva mjeseca, kako bi se ispoštovalo ono što je obećavano penzionerima. Ali naravno takvu odluku donosi Vlada Federacije,” kazao je Spahić.

Penzionerima je ranije rečeno iz Federalne vlade i Zavoda PIO da će se penzije redovno uskladiti za osam posto.

“Sada je do Federalnog zavoda da obračuna to usklađivanje. Zavod je zapravo uradio sve tehničke pripreme, tu neće biti nikakvih problema, oni su samo čekali zvanične podatke Zavoda za statistiku FBiH,” govori Spahić.

Prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, redovno usklađivanje penzija je svake godine 15. aprila, te se isplaćuje u maju uz aprilsku penziju, i to retroaktivno od 1. januara. Dakle, uz penziju za april, penzioneri će u maju dobiti razliku za januar, februar i mart.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here