Četvrtak, 26 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPeradari žele u program poticaja ili izlaze na ulice

Peradari žele u program poticaja ili izlaze na ulice

Peradarski sektor Federacije BiH vodi nemoguću šahovsku partiju na ”brisanom prostoru protiv dva topa”, poručili su iz Udruženja peradara FBiH.

U nekoliko poteza će, ukoliko izostane pomoć nadležnih, uslijediti šah-mat, u kojem će matirani biti brojni proizvođači, otkupljivači i prerađivači iz oblasti peradarske proizvodnje, koja izravno zapošljava više od 20.000 ljudi i koja kroz PDV i druge obaveze u državnu kasu ubrizga preko 45 miliona KM-a godišnje, dodaju iz ovog udruženja.

Navode kako će to neizravno biti mat potez i za cjelokupnu potrošačku javnost, koja će biti svedena na piletinu iz uvoza, bez kontrole porijekla i cijene.

“Neuravnoteženi poticaji simboličnoga karaktera sa kantonalnih nivoa vlasti ne mogu amortizirati složenu situaciju unutar peradarskog sektora, koji se našao pod udarom divljanja cijena i nedostatka žitarica, enormno skupim uslovima rada izazvanim povećanjem cijena goriva, električne energije, energenata, rada itd. Peradari ”slamku spasa” vide u nadležnim institucijama; kroz uvrštavanje peradarske proizvodnje u program potpore Vlade Federacije BiH i kroz isti model pomoći ratarskoj proizvodnji, kako bi se valorizirali potencijali proizvodnje žitarica na našim njivama i na taj način smanjila ovisnost od uvoza sirovine za proizvodnju stočne hrane”, navode iz ovog udruženja.

Napominju kako ovogodišnji budžet za poljoprivredu Federalnog ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva iznosi rekordnih 106 miliona KM.

“Vođeni zdravim razumom, ne vidimo način kojim se dio tih sredstava ne bi prelilo i na peradarsku proizvodnju, a Udruženje peradara FBiH traži hitan sastanak sa resornim ministrom, dodaju. Ukoliko izostane pravovremena reakcija nadležnih, peradari, suočeni sa bezizlaznom situacijom, bit će spremni svoja prava tražiti putem protesta”, poručili su.

RTV Slon/Akta.ba

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments