Putin ce prije pritisnuti crveno dugme nego izgubiti rat

0

Margarita Simonjan, urednica državnog emitera RT i jedna od najistaknutijih zagovornika Kremlja, izjavila je u srijedu uveče na televiziji da je ideja da Putin pritisne “crveno dugme” verovatnija od ideje da će dozvoliti da Rusija izgubi rat, prenio je “Dejli mejl”.

“Ili ćemo izgubiti u Ukrajini ili počinje Treći svjetski rat. Mislim da je Treći svjetski rat realističniji, poznavajući nas, poznavajući naše lidere… Najnevjerovatniji ishod, da će se sve ovo okončati nuklearnim udarom, meni deluje vjerovatnijim od drugih tokova dešavanja. S jedne strane sam užasnuta time, ali sa druge to je ono što jeste. Otići ćemo u raj, dok će oni prosto odapeti… Svi ćemo umrijeti jednog dana”, rekla je Simonjan.

Njeno smireno zamišljanje nuklearnog holokausta posljednje je u nizu prijetnji izdatih sa vrhovnih nivoa ruske države, nakon što su kolega Simonjanove Vladimir Solovjov, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i sam Putin zaprijetili u posljednjih 48 sati.

Dok su Sjedinjene Države i Velika Britanija odbacile takvu retoriku kao razmetanje, sve veća učestalost takvih prijetnji pod ruku sa neuspjesima ruske vojske povećaće zabrinutosti da je sada sukob u stilu Hladnog rata realna mogućnost prije nego što se rat u Ukrajini završi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here