Četvrtak, 26 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETRekordne cijene hrane

Rekordne cijene hrane

Globalne cijene hrane rastu najbržim tempom ikad jer rat u Ukrajini guši zalihe usjeva, stvarajući još više inflacije za potrošače i pogoršavajući svjetsku krizu gladi.

Rat je izazvao pustoš u lancima snabdijevanja u ključnom regionu Crnog mora, ometajući globalne trgovinske tokove i raspirujući paniku zbog nestašice osnovnih namirnica kao što su pšenica i jestivo ulje. To je dovelo do rekordnih cijena hrane koje su već rasle prije nego što je sukob i počeo, s indeksom troškova koji su po procjeni UN-a prošlog mjeseca skočili za još 13 posto.

Ukrajinske luke su zatvorene i mnoga trgovačka plovila izbjegavaju ovu regiju koja čini oko četvrtinu ukupne svjetske trgovine žitaricama.

Očekuje se da će farmeri u Ukrajini, najvećem izvozniku suncokretovog ulja, drastično smanjiti zasad usjeva, a nacija se bori i sa izvozom već postojećih zaliha. Drugdje u svijetu visoke cijene energije i đubriva podižu troškove proizvodnje hrane, što dovodi do većih računa za namirnice ili ugrožava proizvodnju.

Rast cijena hrane najviše se osjeća u siromašnim zemljama u kojima namirnice čine veliki dio potrošačkih budžeta a posljedice ruske invazije dovele su do porasta cijena osnovnih namirnica poput hljeba. Iz UN-ovog svjetskog programa za hranu nedavno su izjavili da skupe osnovne namirnice u zemljama Bliskog istoka i sjeverne Afrike zavisne od uvoza dovode ljudi na prelomnu tačku. KLIX

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments