Četvrtak, 26 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETSastanak sa predstavnicima porodica bh. državljana koji se nalaze u Siriji

Sastanak sa predstavnicima porodica bh. državljana koji se nalaze u Siriji

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić juče se u Sarajevu sastao sa Safetom Sinanovićem, predstavnikom porodica bh. državljana koji se nalaze u kampovima Al-Hol i Al-Roj u Siriji.

Sastanak je organizovan na zahtjev predstavnika porodica, na kojem su upoznati sa aktivnostima koje se poduzimaju na povratku ovih osoba u BiH. Cikotić je istakao da je pripremljen plan repatrijacije, sa utvrđenim procedurama za siguran i human povratak državljana Bosne i Hercegovine iz Sirije i Iraka, kao i program njihove reintegracije i resocijalizacije u bh.društvo. Ovaj dokument je u februaru dostavljen Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i čeka na usvajanje. 

Osim provođenja neophodnih procedura u BiH, sama ralizacija povratka bh. državljana zavisit će i od spremnosti za saradnju partnerskih država, prvenstveno zbog nemogućnosti predstavnika institucija BiH da pristupe teritoriji gdje se nalaze ovi kampovi.

Sastanku je prisustvovao i tužilac Tužilaštva BiH Ćazim Hasanspahić, s obzirom da će osobe koje su učestvovale u ratnim sukobima biti procesuirane zbog nezakonitog priključivanja stranim vojnim i paravojnim organizacijama.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments