Ponedjeljak, 16 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETTehnički pregledi vozila iz RS-a se ipak priznaju u FBiH, cijena 54,85...

Tehnički pregledi vozila iz RS-a se ipak priznaju u FBiH, cijena 54,85 KM sa eko testom

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH obavijestilo je kantonalne MUP-ove u Federaciji BiH da moraju primjenjivati pravilnike usklađene na državnom nivou kada je u pitanju priznavanje tehničkih pregleda u oba bh. entiteta.

To znači da će se tehnički pregledi iz Republike Srpske priznavati u Federaciji BiH pri registraciju vozila, i obratno, uprkos odluci Vlade Federacije BiH od 10. marta ove godine kojom više nisu priznati tehnički pregledi vozila izvršeni izvan FBiH.

Naime, odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koja je stupila na snagu 10.03.2022. godine nije u skladu sa važećim zakonodavstvom u BiH, pošto je u suprotnosti sa odredbom člana 73. stav 1. Pravilnika o registraciji vozila, kao državnog propisa.

Odredbom člana 73. stav 1, Pravilnika o registraciji vozila propisano je da nadležno tijelo u procesu registracije vozila prihvata dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila sa bilo koje stanice tehničkog pregleda vozila koja je uvezana u informacioni sistem.

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH je u odgovorima kantonalnim Ministarstvima unutrašnjih poslova istaklo da svako pozivanje na zakonodavstvo na snazi u Federaciji BiH, a koje nije usklađeno sa zakonom na nivou Bosne i Hercegovine, proizvodi postupanje u suprotnosti sa važećim zakonodavstvom.

Nadležni organ u postupku registracije u skladu sa Zakonom je organ nadležan za unutrašnje poslove i navedeno je da se odluke kojima se narušava jedinstven sistem registracije bez odlaganja stave van snage.

Klix

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments