Četvrtak, 26 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETTuče, fantomski birači i paralelni spiskovi obilježili izbore u Srbiji

Tuče, fantomski birači i paralelni spiskovi obilježili izbore u Srbiji

Austrijski dnevnik Presse naslovio je izvještaj ovako: „Tuče, fantomski birači i paralelni spiskovi u Srbiji“

Njemački sedmičnik Zeit na svom portalu prenosi procjene rezultata prema kojima je Aleksandar Vučić pobijedio u prvom krugu, dok je SNS odbranila većinu, piše Deutsche Welle.

Portal prenosi da su se „opozicione grupe i nevladine organizacije na dan izbora žalili na razne nepravilnosti, između ostalog pokušaje prevare i nasilne napade na opozicione političare“.

Austrijski dnevnik Presse naslovio je izvještaj ovako: „Tuče, fantomski birači i paralelni spiskovi u Srbiji“.

Frankfurter Allgemeine Zeitung u agencijskom izvještaju ocjenjuje da je „rat u Ukrajini zasjenio izbornu kampanju. U pozadinu su potisnute ranije dominantne teme zaštite životne sredine i korupcije“.

U Srbiji se na izborima u nedjelju ništa neće promijeniti jer je Vučićev sistem u proteklih deset godina zauzeo institucije, komentariše bečki list Standard.

„Pa ipak postoji šansa za promjenu. Jer Srbija bi mogla – ukoliko to shvate liberalne snage u EU i SAD – da zbog rata u Ukrajini bude navedena da konačno odustane od cik-cak kursa i da se distancira od Putinovog režima“, navodi Standard.

Autorka Adelhajd Velfl podsjeća da je Srbija zavisna od ruskih energenata, i da od sredine maja NIS, u većinskom ruskom vlasništvu, zbog sankcija neće više primati sirovu naftu kroz hrvatski Jadranski naftovod.

„Možda će Srbija zato morati da nacionalizuje NIS. To je slučajna nuspojava sankcija protiv Rusije, koja otvara historijski prozor. Ukoliko zapadne firme uskoče umjesto Gazprom Njefta, Srbija bi mola da smanji zavisnost od Kremlja. A ta zavisnost postala je opasna i po Vučića“, navodi se u komentaru Standarda.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments