Uz pomoć EU posao će naći 600 osoba, osniva se 190 tvrtki

0

Omogućiti zapošljavanje najmanje 600 nezaposlenih osoba te stvoriti uvjete za osnivanje više od 190 malih poduzeća ključni je cilj projekta “Podrška Europske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), a koji predstavlja nastavak aktivnosti Unije usmjerenih na gospodarski oporavak BiH i njezinih lokalnih zajednica, piše Večernji list BiH.

Saradnja aktera

U srži projekta koji financira EU s četiri miliona eura, a realizira Međunarodna organizacija rada (ILO) u BiH je intenziviranje saradnje između privatnog sektora, obrazovnih institucija i predstavnika, a namjera je na najbolji mogući način odgovoriti potrebama tržišta rada te omogućiti bolje iskorištavanje komparativnih prednosti kojima raspolaže BiH. Od novih 20 lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH očekuje se da uspješno razviju lokalne inicijative za zapošljavanje te omoguće obuku i prekvalifikaciju za najmanje 1600 nezaposlenih osoba.

Šef Izaslanstva EU-a i posebni predstavnik EU-a u BiH veleposlanik Johann Sattler uputio je na problem nezaposlenosti, naglasivši kako se moramo zapitati što su razlozi. -Prije svega, jedan od osnovnih razloga je postojanje nesklada između zahtjeva na tržištu rada i vještina koje se nude od radne snage – objasnio je Sattler, naglasivši kako je u cilju prevladavanja ovoga nesklada Europska unija s partnerima, a, prije svih, Međunarodnom organizacijom rada, ali i drugima, udružila snage kako bi se ta problematika rješavala.

Sattler je dodao kako se projekt realizira kroz lokalna partnerstva, a posredstvom kojih se okupljaju različiti akteri kao što su predstavnici vlasti, obrazovne institucije, privatni sektor, ali i drugi. Fokus se pritom stavlja na one ekonomske grane koje BiH donose komparativne prednosti, kao što su IT industrija, robotika, drvoprerađivački sektor, poljoprivreda.

Opredijeljenost EU-a

– Planiramo organizirati potporu za više od 1500 nezaposlenih, a sigurni smo da će značajan broj njih naći stalan i odgovarajući radni odnos – istaknuo je Sattler, dodavši kako je vrijednost projekta veća od 4 miliona eura te je on znak opredjeljenja EU-a za rješavanje ove problematike. Projektna koordinatorica ILO-a Amra Selesković izrazila je nadu da će, osim prekvalifikacije i zapošljavanja, u okviru projekta biti formirano i više od 190 novih malih poduzeća, kao i da će 600 osoba dobiti posao, poručivši kako će EU, uz stručnu potporu Međunarodne organizacije rada, osigurati maksimalne uvjete da partnerstva budu održiva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here