Četvrtak, 19 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETZamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao na sastanku političkih...

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao na sastanku političkih direktora EU- WB6

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić učestvovao je 5. aprila 2022. godine u Briselu na 7. sastanku političkih direktora zemalja Zapadnog Balkana (WB6), na poziv zamjenika generalnog sekretara za politička pitanja u Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Enriquea Mora.

Teme sastanka bile su europske integracije, aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu, saradnja u oblasti Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU, ruska invazija na Ukrajinu i šire implikacije u Europi, odnosi sa NR Kinom kao i aktuelne bliskoistočne teme.

U svom obraćanju, zamjenik ministrice Josip Brkić zahvalio je EU na naporima da zadrži fokus na europskoj perspektivi Zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine. Istakao je da naša zemlja cijeni kontinuirani angažman Europske unije u podršci stabilnosti, kao i aktivnosti na jačanju ekonomskih i političkih veza kako unutar regiona ZB, tako i između EU i regiona, naročito imajući u vidu trenutnu situaciju u Ukrajini. Podvukao je da rat u Ukrajini, koji je doveo do nove geopolitičke realnosti u Europi i izazvao najveću sigurnosnu krizu na europskom kontinentu od Hladnog rata, zahtjeva i opravdava dodatni angažman EU na Zapadnom Balkanu. Naglasivši da je BiH predana svom europskom putu pozvao je na snažniji angažman Europske unije u prevladavanju trenutnog zastoja naše zemlje u ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja Europske komisije i ubrzanje procesa integracije u EU. “Davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini, što je prije moguće, ne samo da bi stvorilo pozitivan zamah u zemlji, već bi imalo i odlučujući uticaj na ukupnu sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine”. Izrazio je nadu da će Konferencija o Zapadnom Balkanu, koja će se održati u junu o.g. u okviru francuskog predsjedavanja Vijećem EU, poslati snažniju i pozitivniju poruku zemljama ZB.

Politički direktori Zapadnog Balkana bili su saglasni u ocjeni kako je zabrinutost Europske unije zbog ranjivosti regiona u svjetlu rata u Ukrajini opravdana, ali da upravo ovakva situacija zahtjeva odgovarajući praktičan odgovor Brisela u smislu ispunjavanja obećanja datih zemaljama regiona na samitima, počevši sa Solunskim.

Predstavnici EU ponovili su i ovom prilikom neupitnu predanost europskoj perspektivi Zapadnog Balkana, ali i naglasili kako u ovim, prijelomnim trenucima za sigurnost europskog kontinenta, očekuju da zemlje regiona pokažu odlučnost, hrabrost i jedinstvo kakvo u proteklim sedmicama pokazuje Europska unija.

Govoreći o odnosima na Zapadnom Balkanu, zamjenik Brkić je istakao da je naša zemlja posvećena održavanju dobrosusjedskih odnosa sa svim zemljama Zapadnog Balkana, uvažavajući zajedničke interese i bez uslovljavanja. Regionalna saradnja ostaje vitalan i nezamjenljiv faktor na našem putu ka EU i Bosna i Hercegovina ostaje posvećena unapređenju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regionu, a sve u okviru svog strateškog vanjskopolitičkog cilja – punopravnog članstva u EU. Dodao je da je regionalna ekonomska integracija, na koju su se zemlje ZB obavezale, ključna za transformaciju Zapadnog Balkana i približavanje Europskoj uniji. S tim u vezi, pozdravio je prvi investicioni paket za Zapadni Balkan u okviru Ekonomskog i investicionog plana (EIP), objavljen u februaru 2022. godine, u iznosu od 3,2 milijarde eura za finansiranje 21 projekta u oblasti transportne, digitalne, klimatske i energetske povezanosti. Također je podsjetio na održavanje “23. Međunarodnog sajma privrede Mostar 2022” u periodu od 5. do 9. aprila na kojem će, kao dio zajedničke regionalne delegacije i uz podršku Europske komisije, učestvovati mala i srednja preduzeća iz regiona WB6 iz poljoprivrednog i poljoprivredno-prehrambenog sektora.

U kontekstu ruske invazije na Ukrajinu, zamjenik ministrice Brkić je kazao da se Bosna i Hercegovina pridružila Europskoj uniji u najoštrijoj osudi agresorskog rata koji je pokrenula Rusija protiv nezavisne i suverene Ukrajine, čime je prekršila međunarodno humanitarno pravo i mir i sigurnost u Europi. “Ničim izazvana i neopravdana vojna agresija na bilo koju suverenu državu, državu članicu Ujedinjenih naroda, nikada nije bila prihvatljiva i zasigurno nije dobrodošla danas”, naglasio je zamjenik Brkić. Izrazio je nadu da će neprijateljstva u Ukrajini što prije završiti, kako bi se sadašnja kriza mogla riješiti mirnim i diplomatskim putem uz dijalog svih relevantnih aktera, i uz poštivanje normi i principa međunarodnog prava.

Kada je riječ o saradnji u oblasti Zajedničke vanjske i sigurnosne politike (ZVSP), Brkić je istakao opredijeljenost Bosne i |Hercegovine ciljevima Globalne strategije za vanjsku i sigurnosnu politiku EU i spremnost da nastavi doprinositi njenoj implementaciji u skladu sa svojim kapacitetima i u mjeri u kojoj joj njen EU status dopušta. Napomenuo je da BiH ulaže značajne napore da svoju vanjsku politiku uskladi sa ZVSP-om te da je veći broj izjava uskladila sa izjavama i zajedničkim stavovima EU.

Za vrijeme radnog ručka kojem je nazočila i Angelina Eichhorst, izvršna direktorica EEAS-a za Europu, razgovarano je, između ostalog, i o situaciji na Bliskom istoku i odnosima zemalja regije s Narodnom Republikom Kinom.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments