Srijeda, 25 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETZašto se čeka na dekriminalizaciju upotrebe kanabisovog ulja?

Zašto se čeka na dekriminalizaciju upotrebe kanabisovog ulja?

Na dekriminalizaciju upotrebe kanabisovog ulja u medicinske svrhe teško oboljeli u BiH odavno čekaju. Dobra volja postoji, ali ne i preduvjeti za to. Zapelo je na popunjavanju Komisije za suzbijanje zloupotrebe droga, od koje sve zavisi. Zato su mnogi primorani ilegalno nabavljati ulje kanabisa iz susjednih zemalja. A vrijeme nije na njihovoj strani.

Ulje kanabisa za liječenje mnogim oboljelim od multiple skleroze je slamka spasa. Svaki novi dan iščekuju sa zebnjom. Zbog toga traže hitnu legalizaciju njegove upotrebe u medicinske svrhe.

“Mislim da bi to bilo idealno, za sve nas oboljele – ne samo od multiple nego i od karcinoma. A pomaže, mnogim ljudima pomaže. Mnogi su stali na noge”, govori Samra Ferić-Buzoku, predsjednica Udruženja za pomoć i edukaciju oboljelih od multiple skleroze Ilidža.

Eminna Mirna Fejzovich-Spahić članica je Udruženja za pomoć i edukaciju oboljelih od multiple skleroze Ilidža. Probala je ove preparate i kaže kako su joj smanjili bol.

Sve je više onih koji podržavaju dekriminalizaciju kanabisa, a među njima su i parlamentarci. Prije nego što se o tome budu izjašnjavali, potrebno je da drugi završe svoj dio posla.

“Mi čekamo da se sazove sjednica Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnuh droga, kako bi oni dali preporuku Vijeću ministara BiH, a ono parlamentu”, ističe SDP-ov zastupnik u državnom parlamentu Saša Magazinović i dodaje da se ta komisija čeka više od jedne godine.

SDA-ov državni zastupnik Šemsudin Mehmedović smatra kako je potrebno da zakon kojim se legalizira kanabisovo ulje u medicinske svrhe što prije ugleda svjetlo dana: “Zbog pandemije i blokada Parlamentarne skupštine BiH mi nismo u situaciji da kažemo kada će to biti urađeno”.

Razlog nedonošenja odluke je gotovo apsurdan. Iz Ministarstva civilnih poslova BiH tvrde da nema uvjeta za sazivanje sjednice Komisije jer je mjesto preminulog federalnog ministra Vjekoslava Mandića još upražnjeno.

“Čekat ćemo dok neko od visokih zvaničnika ili članova njihovih porodica se ne susretne sa zdravstvenim problemom s kojim se susreće veliki broj građana. Drugog objašnjenja nema”, kaže Magazinović.

Kada će Komisija biti imenovana, neizvjesno je. Izvjesno je da oboljeli od multiple skleroze nemaju strpljenja ni snage čekati.  

Ljekari podržavaju dekriminalizaciju, ali ne pred kamerama. Odlučniji da progovore su poznati, koji su se uvjerili u djelotvornost. SZO je priznao kanabis u liječenju. U BiH, zbog nelegalne upotrebe, nedavno su uhapšeni osumnjičeni za uvoz i prodaju. Dok čekaju legalizaciju, oboljeli u BiH dragocjeno ulje, nabavljaju na crnom tržištu – mnogostruko skuplje i često upitnog kvaliteta. Što mnogima više šteti nego koristi.

federalna.ba

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments