Subota, 21 Maja, 2022
Google search engine
HomeMAGAZINŽena ima u sportu, ali ih nema u strukturama upravljanja

Žena ima u sportu, ali ih nema u strukturama upravljanja

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 2013. godine 6. april Međunarodnim danom sporta za razvoj i mir. Sport, između ostalog, treba da promovira i ravnopravnost žena i muškaraca, odnosno da predstavlja jednu od platformi za promociju ravnopravnosti spolova i osnaživanje žena i djevojaka.

Iako se stalno povećava učešće žena u sportu, žene ipak nisu dovoljno zastupljene u tijelima odlučivanja sportskih organizacija. Prema podacima Agencije za statistiku BiH objavljenim u publikaciji Žene i muškarci u BiH o udjelu žena u upravljačkim strukturama deset najviše finansiranih Olimpijskih sportova u Bosni i Hercegovini: taekwondo, biciklizam, judo, atletika, tenis, boks, košarka, hokej na ledu, klizanje i odbojka 2020. godine, bilo je samo 5,6% žena, dok je u prosjeku 27 zemalja EU bilo 18,9% žena.

U Bosni i Hercegovini ni jedna žena u 2020. godini nije bila predsjednica upravnog odbora sportskog saveza, dok je u 27 zemalja članica EU od ukupno 260 predsjednika bilo 16 žena. Od 17 zamjenika predsjedavajućeg upravnog odbora u Bosni i Hercegovini bila je samo jedna žena, dok je u 27 zemalja EU od 484 potpredsjednika upravnih odbora sportskih saveza bilo 93 žena.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments