CIK uveo promjenu: U oktobru glasačke kutije okrenute prema biračkom odboru

0

Centralna izborna komisija BiH izmjenila je Pravilnik o sprovođenju izbora, kojim je, između ostalog propisano da glasačke kabine budu okrenute prema članovima biračkih odbora i posmatrača.

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a rekao je da je ova novina uvedena kako bi se spriječilo fotografisanje glasačkih listića i takozvani bugarski voz, kao i zloupotreba pomoći drugog lica pri glasanju.

On je rekao da se ukida i praksa čitanja naglas imena glasača te da se glasački listić ovjerava posebnim štambiljem te pečaćenjem biračkog spiska u posebnu kovertu nakon zatvaranja biračkog mjesta.

“Na ovogodišnjim izborima prvi put se uvodi elektronska prijava za glasanje poštom ili u diplomatsko konzularnim predstavništvima”, rekao je Arnautović.

Kao i protiv odluke o raspisivanju izbora, protiv ovog pravilnika glasao je Vlado Rogić, član Centralne izborne komisije BiH.

“Izborni zakon tačno je naveo šta birači iz inostranstva treba da podnesu, a toga nema u zakonu. Niko nam ne može dati za pravo da proširimo pravilnikom uslove propisane zakonom”, rekao je Rogić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here