Je li Schmidtov izvještaj bio preblag?

0

Od očekivanja do biranja strana i reakcija. Nakon izvještaja visokog predstavnika Christiana Schmidta pred Vijećem sigurnosti UN-a ostalo je pitanje ko je doživio debakl, a ko se proslavio? Analiziramo. Je li izvještaj bio preblag za blokiranu državu? Kako se od stanja u zemlji stiglo do finansiranja izbornog procesa? Ko koči i gdje je rješenje?

Drugi izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, prvi put lično u New Yorku – Christian Schmidt i država u blokadi. Blokirane institucije, blokiran budžet, u najavi i blokada izbora. Očekivalo se, prizivalo, najavljivalo – imenovanje krivca. A rezultat – tresla se gora, rodio se miš. U izvještaju nijednog imena i prezimena, a kamoli epiteta rušitelj Daytona.

“Prije svega mislim na Centralnu izbornu komisiju BiH, koja je trebala dobiti naputak da reaguje, podijeli one crvene kartone o kojima se dugo već priča, diskvalifikuje rušitelje Bosne i Hercegovine, rušitelje Dejtonskog mirovnog sporazuma – to se ovaj put nije desilo”, kazao je novinar i publicist Erol Avdović.

A isti taj CIK BiH izbore je raspisao prije 7 dana. Iako novca za njih nema. Nema jer nema ni zakonskog roka za usvajanje državnog budžeta. Kao ni posljedica za njegovo neusvajanje. Nije se Schmidt time bavio u izvještaju, ali jesu zemlje članice Vijeća u raspravi.

“Pozivamo autoritete u BiH da preduzmu sve potrebne korake u organiziranju i finansiranju izbora na vrijeme i kako je planirano”, istakla je Nathalie Estival-Broadhurst, predstavnica Francuske u Vijeću sigurnosti UN-a.

“Pozivi na opstrukciju izbora ili kreiranje nove teritorijalne organizacije koji dolaze od lidera bosanskih Hrvata također su opasni i mogu oslabiti mir i sigurnost”, navela je Linda Thomas-Greenfild, predstavnica SAD-a u Vijeću sigurnosti UN-a.

Pa vratimo se na domaći teren. Onaj politički. Ponavljamo, još 7 dana ostalo je da novac za izbore bude osiguran. U tih 7 dana, prijedlog budžeta trebalo bi usvojiti Vijeće ministara BiH, potom Predsjedništvo BiH, a zatim i oba doma državnog parlamenta. Teoretski moguće. Znavajući praksu u našoj zemlji – nevjerovatno. Stoga, na stolu plan B, odnosno alternativa.

“Postoje sve pravno-formalne i proceduralne pretpostavke da se vrlo brzo održi sjednica Vijeća ministara BiH – u krajnjem slučaju telefonska, na kojoj bi se usvojio prijedlog odluke koju je CIK BiH dostavio Vijeću ministara BiH i iz raspoloživih sredstava u budžetu institucija BiH sredstva dodijelila CIK-u BiH”, kaže Halid Genjac, glavni tajnik SDA.

U suprotnom, iz SDA očekuju poteze pravosudnih institucija protiv odgovornih. Konkretno navode premijera Zorana Tegeltiju i ministra Vjekoslava Bevandu. A iz prozvanog HDZ-a, od ranije poznat stav – novca za izbore nema.

“Držat ćemo se slova zakona i jasno naglasiti sve one koji blokiraju već dvije godine da mi nemamo budžet. Mi smo imali i prošle godine budžet za prošlu godinu i za ovu godinu koji je skidan s dnevnog reda jedno 10 puta i oko toga stvarno ne želim spekulirati – šta, ako, kako? Ja ne vidim formalno-pravnog načina kako taj problem rješiti”, kaže Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

A ko je blokirao, znaju i ptice na grani – koalicijski SNSD. Odgovornost ponovno prebačena. Izbori zapeli u začaranom krugu bez konkretnog rješenja. Stranke uveliko u kampanji, licitira se imenima, a CIK BiH i dalje praznih džepova.

“CIK BiH je već tražio sredstva iz određenih izvora koja su prema mišljenju CIK-a BiH dostupna i vjerujem da to nije uradio proizvoljno – dakle, sigurno je da imaju utemeljenje u zakonu. Možda bi bila alternativa pomoć međunarodne zajednice ili, u krajnjoj liniji, nametanje budžeta, što je malo vjerovatno, s obzirom na to da se jako rijetko koriste Bonske ovlasti”, objašnjava Mirjana Marinković-Lepić (NS), članica komisije za finansije i budžet Zastupničkog doma BiH.

Dakle, kako sada stvari stoje, sve oči opet su uprte u čovjeka s početka priče – visokog predstavnika. A politika međunarodne zajednice odavno poznata. Unutrašnji dijalog prije svega. Nažalost, komunikacija unutar BiH odavno je sve, samo ne dijalog. Pa kako onda očekivati dogovor?

federalna.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here