Kosovo podnijelo zahtjev za članstvo u Vijeće Evrope, Vučić: “Vašingtonski sporazum je srušen”

0

Dodao je da će Srbija u narednim sedmicama pokazati da može da se bori i čuva svoju zemlju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala-Švarc zvanično predala zahtjev za članstvo Kosova u Vijeće Evrope čime je Priština “srušila” Vašingtonski sporazum.

“Time je Priština pokazala da je srušila još jedan, Vašingtonski sporazum, brutalno su ga pogazli, ne sekiraju se nizašta. Posle gotovo desetogodišnjag gaženja Briselskog sporazuma, sada su pogazili i Vašingtonski sporazum, Rezoluciju 1244 ni oni ni njihovi mentori nikada nisu poštovali. Na nama je da ne uđemo u mržnju i psihozu sukoba, ali da na odgovoran, racionalan i ozbiljan način pružimo čvrst i snažan odgovor”, rekao je Vučić.

Dodao je da će Srbija u narednim sedmicama pokazati da može da se bori i čuva svoju zemlju.

Ocijenio je da su “mentori Prištine mnogo jači” i ilustrovao da su ti mentori “rodili, ljuljali u kolijevci” Kosovo i da ga i danas podržavaju, “ma koliko oni bili nekorektni i ma koliko ništa ne činili” na pronalaženju bilo kakvog kompromisnog rješenja.

“Vama je jasno da ključne zapadne zemlje vode ovu igru, mi smo mala, slobodarska zemlja koja se trudi da čuva svoj suverenitet i pravo na samostalno odlučivanje. Pokušaćemo da im se na miran i diplomatski način po tom pitanju suprotstavimo. Naše moći su ograničene, nevelike, ali život je borba i borićemo se, nema povlačenja, predaje i sklanjanja pred ucjenama i ultimatumima”, rekao je Vučić.

Pominjući Jelisejsku palatu i Bijelu kuću, Vučić je ocenio da su “oni napravili, oni ih čuvaju, oni će sve da urade da mi priznamo nezavisnost takozvanog Kosova”.

Odgovarajući na pitanje kakav će odgovor Srbije biti na zahtjev Prištine, Vučić je rekao da je Srbija “pravila određene računice” i da bi Kosovo moglo da ima podršku do 70 odsto za ulazak u Vijeće Evrope “ukoliko bi svi oni koji su priznavači takozvane kosovske nezavisnosti glasali za članstvo”.

Dodao je da je Kosovo nedavno dobilo podršku Sjedinjenih Američkih Država za ulazak u program Partnerstvo za mir i ocenio da je to način pritiska na one članice Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova, ali i pritisak na Srbiju da to učini.

“Sve to njima ne vredi previše ukoliko od Srbije i Beograda ne dobiju zeleno svetlo, tako da, neka svi oni rade svoj posao, a ovim su nam svi oni koji su pričali o poštovanju međunarodnog prava i principima i vrednostima još jednom pokazali da nikakve vrednosti nemaju, da nikada nikakve principe nisu ni poštovali, a u međunarodnom pravu interesovalo ih je samo onoliko koliko su mogli da ga iskoriste u svoje političke potrebe, i ništa više”, rekao je Vučić.

Upozorio je da to ima dodatni efekat na odnose u regionu i da pravi probleme i naglasio da odgovor Srbije mora da bude dovoljno pametan i mudar da se sačuva mir i stabilnost, ali i da Srbija “mora da bude dovoljno čvrsta, snažna i uporna u zaštiti onoga što je njeno”.

Ranije danas Vlada Kosova je načelno odobrila inicijativu za članstvo Kosova u Vijeću Evrope.

“Danas usvojenom odlukom Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore obavezuje se da sve procedure za članstvo sprovodi na osnovu važećeg zakonodavstva”, dodaje se u saopštenju.

KOSOVO PREDALO ZAHTJEV

Zamjenica premijera i ministrica inostranih poslova i dijaspore Kosova Donika Grvala predala je zvaničnu aplikaciju Kosova za članstvo u Vijeću Evrope u sedištu te međunarodne organizacije u Strazburu.

Grvala je u video u poruci saopštila da se sastala sa zamejnikom generalnog sekretara Vijeća Evrope (VE) kome je u ime Ministarstva inostranih poslova i dijaspore Kosova predala zahtjev za članstvo u VE.

“Danas je za Kosovo otvoreno novo poglavlje u Vijeću Evrope. Danas počinje procedura razmatranja našeg zahtjeva koji će proći kroz različite instance Vijeća  Evrope, Parlamentarne Skupštine i na kraju Ministarskog Vijeća”, izjavila je Grvala.

Ona je istakla da je Kosovo danas najdemokratskija, najevropskija i najoptimističnija država u regionu.

“Zato Kosovo zaslužuje da bude član Evropskog Vijeća i ova procedura koju smo danas pokrenuli završiće se punim učlanjenjem Kosova u Vijeće  Evrope i time jačamo prava građana Republike Kosovo i njihov pristup evropskim insancama”, kazala je šefica kosovske diplomatije.

Za prijem u članstvo Vijeća  Evrope potrebna je dvotrećinska većina glasova zemalja članica. Obzirom da se Rusija povukla kako bi izbegla izbacivanje iz te međunarodne organizacije nakon što je vojno napala Ukrajinu, Kosovo je odlučilo da baš sada aplicira za članstvo.

Iako Vijeće  Evrope nije institucija Evropske unije, uobičajeno je da zemlje koje imaju aspiracije da se integrišu u EU, moraju prvo da pristupe ovoj organizaciji. U Vijeće Evrope učlanjeno je 46 zemalja sa evropskog kontinenta, od koji je 27 i u članstvu Evropske unije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here