Medvjed ponovo na Majevici

0

Prilikom redovnog obilaska lovno privrednih objekata na lokalitetu Majevica, trenutni lovovođa društva Herceg Edin utvrdio je prisustvo medvjeda u lovištu LD “Majevica”. Zahvaljujući kameri za nadzor koja prati rad automatske hranilice, utvrđeno je prisustvo medvjeda. Medvjed je napravio štetu na automatu i na slikama se može vidjeti da se radi o odrasloj jedinki medvjeda.

Ovo nije prvi put da je primijećen na ovom lokalitetu pa već možemo konstatovati da planina Majevica postaje interesantna i za nastanjivanje ove vrste, njegovo prenamnoženje također može uticati na to, jer se zna da medvjed ima veliki radijus kretanja i da je teritorijalna životinja.

Ovo bi mogao biti i poziv na dodatni oprez stanovnicima ruralnih dijelova općine Srebrenik.

Sve brža i kompletnija urbanizacija okolnih naselja i prirodnih dobara utiče na gubitak prirodnih staništa divljih životinja, tu je i činjenica da je životinjski svijet u proljeće i rano ljeto biološki najaktivnije razdoblje jer su april i maj mjeseci pravog “baby booma” u prirodi. To, neminovno rezultira i učestalijim susretima ljudi s divljim vrstama ponekad i u samom gradu, a posebno u ruralnim dijelovima kada neminovno dolazi i do sukoba između stočara i krupnih predatora, koji u tim mjesecima intenzivno traže hranu jer pored sebe imaju i mladunce.

Medvjedi se nazivaju «krovnom vrstom» i za život trebaju velika i mirna područja. Mogu doživjeti i do 20 godina.
Njihova brojnost procijenjena je sa ne baš zadovoljavajućom preciznošću, ali uzimajući u obzir sva dostupna saznanja i parametre riječ je o broju od oko 1.000 do 1.500 jedinki za cijelu BiH.

Medvjed je zaštićena vrsta u Federaciji BiH, pa lovci nemaju pravo upravljanja tom divljači, dok u Republici Srskoj nije. Na državnom nivou ne postoji zakonska regulativa koja definiše tu oblast, poput plana upravljanja krupnim zvijerima. Način zaštite medvjeda definiran je entitetskim propisima – u RS-u je to Zakon o lovstvu, a u FBiH Zakon o lovstvu i Zakon o zaštiti prirode te Crvena lista za FBiH. Sve to, svakako, stvara dodatne probleme u rješavanju mnogih pitanja.

Medvjedi su bezopasni ukoliko se poštuju pravila u staništu medvjeda.

PR: LD “Majevica Srebrenik” Sanjin Djedović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here