Četvrtak, 7 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETNa današnji dan Bosna i Hercegovina postala punopravna članica Ujedinjenih nacija

Na današnji dan Bosna i Hercegovina postala punopravna članica Ujedinjenih nacija

Na današnji dan prije 30 godina Bosna i Hercegovina je postala punopravna članica Ujedinjenih nacija. Istog dana, primljene su i Hrvatska i Slovenija.

Tadašnji ministar vanjskih poslova Republike BiH, Haris Silajdžić obratio se Generalnoj skupštini UN-a, 22. maja 1992. godine, a prijemu je prisustvovao i predsjedavajući državnog Predsjedništva Alija Izetbegović.

Na taj dan, prvi put se zavijorila bh. zastava sa ljiljanima ispred zgrade UN-a. Ovaj datum uzima se kao jedan od najznačajnijih u savremenoj historiji Bosne i Hercegovine.

Republika BiH je u UN primljena na osnovu rezultata referenduma održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine, odnosno na osnovu međunarodnog priznanja koje je uslijedilo nakon toga. Tog dana BiH su priznale države tadašnje Evropske ekonomske zajednice, današnje Evropske unije, a dan poslije i SAD.

Na referendum je izašlo 2.073.568 građana BiH ili 64,31 posto ukupnog broja građana s pravom glasa. Od tog broja, njih 2.061.932 ili 99,44 posto odlučilo se za izlazak tadašnje Socijalističke Republike BiH iz okvira Jugoslavije.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments