Novi načelnik stožera EUFOR-a u Sarajevu je Zoltan Somogyi

0

Danas je u bazi Butmir održana svečanost primopredaje dužnosti između dosadašnjeg načelnika stožera brigadnog generala Szilárda Gerőfija i novog načelnika štaba Zoltána Somogyija. Primopredaja označava kraj jednogodišnje misije brigadnog generala Gerőfija u EUFOR-u.

Brigadni general Zoltán Somogyi rođen je 27. februara 1974. godine u Fehérgyarmatu. Vojnu službu započeo je u avgustu 1992. godine u Višoj vojnoj komandnoj školi u Sentandreji. Školu je završio kao topnički časnik s diplomom geodetskog inženjera 1996. Na različitim pozicijama topničkog časnika služio je 8 godina, uključujući i 4 godine na mjestu zapovjednika baterije u sastavu 5. brigade mehaniziranog pješaštva 5. bataljona samovoznog topništva Mađarskih obrambenih snaga u Debrecinu.

Tokom karijere topničkog časnika, uspješno je završio kurs za zapovjednika baterije njemačkog Bundeswhera, a također je stekao i iskustvo u oblasti raketnog topništva. Godine 2003. postavljen je na mjesto zapovjednika 2. satnije Mađarskog stražarsko-sigurnosnog bataljona u okviru KFOR-a na Kosovu. Od 2004. do 2007. služio je kao zapovjednik Minobacačke baterije 2. pješačkog bataljona 5. brigade lakog pješaštva Mađarskih odbrambenih snaga. Tokom ovih godina preuzeo je komandiranje Mađarskim stražarsko-sigurnosnim kontingentom u KFOR-u Skoplje. Godine 2007. postavljen je na mjesto stožernog časnika u upravi J3 Komande združenih snaga Mađarske u Székesfehérváru i unaprijeđen u čin majora.

Godine 2009. imenovan je za časnika za vezu u Operativnom zapovjedništvu Njemačke u Potsdamu i pri stožeru za planove njemačkog Ministarstva obrane u Berlinu. Godine 2010. pohađao je Državni univerzitet obrane i stekao diplomu mastera vojnog rukovođenja, a 2012. diplomirao je na 7. državnom admiralsko-generalštabnom tečaju na Komandno-stožernoj visokoj školi Bundeswhera u Hamburgu. Nakon toga, postavljen je na mjesto vojnog pomoćnika načelnika Kopnenih snaga u Združenoj komandi Mađarske i unaprijeđen u čin pukovnika. Od 2013. do 2016. godine služio je kao načelnik Odjela borbene potpore (G3) Združene komande Mađarskih obrambenih snaga (HDF JFC).

Godine 2016. raspoređen je na poziciju načelnika G3/7 u HDF JFC. Godine 2017. raspoređen je u HDF JFC na mjesto načelnika J3/zamjenika načelnika stožera za operacije i unaprijeđen je u čin brigadira. U avgustu 2018. godine postavljen je za načelnika tima za planiranje za projekat Glavnog centra Multinacionalne divizije. Dana 01. januara 2019. godine, preuzeo je komandovanje ključnim stožernim elementom Glavnog centra Multinacionalne divizije. Za načelnika stožera Centra Multinacionalne divizije postavljen je 1. jula 2020. U sadašnji čin unaprijeđen je 20. avgusta 2020. godine. Oženjen je sa Beatrix i živi u Várpaloti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here