Pauziranje od društvenih mreža poboljšava mentalno zdravlje, pokazuje studija

0

Britansko istraživanje pokazalo je kako sedmicu dana izbjegavanja korištenja TikToka, Instagrama, Twittera i Facebooka smanjuje depresiju i anksioznost i pozitivno utiče na apstinente.

Kad bi se ljudi povremeno prestali koristiti društvenim mrežama, to bi moglo značajno poboljšati njihovo mentalno zdravlje, zaključak je autora studije objavljene u časopisu Cyberpsychology, Behavior and Social Networking.

Pozitivna promjena

Naime, istraživači Sveučilišta u Bathu proučili su učinke jednosedmičnog izbjegavanja društvenih mreža na mentalno zdravlje. Za mnoge sudionike to je značilo više od devet sati slobodnog vremena kojeg bi inače proveli skrolajući Instagram, Facebook, Twitter i TikTok, javlja Bug. Rezultati istraživanja sugeriraju da je samo sedmicu dana odmora od društvenih mreža poboljšava ukupnu razinu dobrobiti pojedinaca te smanjuje simptome depresije i anksioznost.

Mjerljiv uticaj na psihičko zdravlje

“Skrolanje društvenih mreža toliko je sveprisutno da mnogi od nas to rade gotovo bez razmišljanja od trenutka kada se probudimo do kad navečer sklopimo oči”, kaže dr. Jeff Lambert s Bathovog Odjela za zdravstvo. “Mnogi sudionici izvijestili su o pozitivnim učincima isključenja s društvenih mreža s poboljšanim raspoloženjem i ukupno manje tjeskobe. To sugerira da čak i samo mala stanka može imati uticaja na psihičko zdravlje.”

Nova istraživanja

Istraživači tu ne misle stati pa namjeravaju provjeriti kako kratka apstinencija pomaže različitim populacijama: mladima ili osobama s tjelesnim i mentalnim zdravstvenim problemima. Sudionike istraživanja pratit će i duže od jedne sedmice kako bi vidjeli jesu li pozitivne promjene privremene ili trajne. Rezultati istraživanja mogli bi uticati na buduće kliničke intervencije vezane uz mentalno zdravlje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here