Slučaj trudnice čija beba ima tumor na mozgu, a kojoj odbijaju abortus, potresa Hrvatsku

0

Slučaj trudnice čija beba ima tumor na mozgu, a kojoj odbijaju abortus, potresa Hrvatsku.

Hrvatski mediji prenose da je zdravstveni sistem na brojne je načine iznevjerio i ugrozio Mirelu Čavajdu.

Sve bolnice u Zagrebu kojima se obratila odbile su joj obaviti prekid trudnoće iako su joj ljekari priznali da je tumor toliko velik da dijete najvjerovatnije neće dugo poživjeti, a i ako hoće, da nikada neće moći normalno živjeti. 

Kako navodi Index, tumor se ubrzano razvija pa već sada, u 26. sedmici trudnoće, ima promjer veći od pet centimetara tako da je deformisao glavicu djeteta i pritišće mu mali mozak.

Tragičan obrat dogodio se u 24. sedmici trudnoće. Na pregledu 19.4. ultrazvukom je utvrđeno da nešto nije kako treba. Ginekolog je Čavajdu uputila u bolnicu Sveti Duh u kojoj joj je 20.4. napravljena magnetska rezonanca. Nalaz, kojim je otkriven ogroman maligni tumor, čekala je punih devet dana iako se svi problemi u trudnoći smatraju hitnima.

Ljekari kojima se obratila uvjeravali su je da bi joj rado pomogli, ali tvrde su da je u Hrvatskoj obavljanje pobačaja nakon 10. sedmice trudnoće protivzakonito, što, kako navodi pomenuti portal, nije istina jer se prekid trudnoće može obaviti nakon 10. sedmice od začeća “kad se na temelju medicinskih indikacija i saznanja medicinske znanosti može očekivati da će se dijete roditi s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama”.

Roditelji su pokušali potražiti pomoć u svim zagrebačkim bolnicama koje bi mogle obaviti prekid trudnoće. Prošli petak poslali su zahtjev bolnicama da se osnuje komisija koja bi prema zakonu trebala odobriti prekid trudnoće, međutim odgovore i dalje čekaju.

Ljekari su roditeljima usmeno priznali da će dijete ako se rodi i preživi u najboljem slučaju živjeti kao biljka, međutim, niko to nije htio napisati. Umjesto toga svi su joj savjetovali da pomoć potraži u Sloveniji.

Ginekolog Jasenka Grujić, koja se zalaže za obezbjeđenje prava na prekid trudnoće u skladu sa zakonom, kaže da je nevjerovatno da se medicinska zajednica, prije svega ljekari ne drže zakona koji je na snazi.

Kako je navela, ovo što se sada događa njenoj sugrađanki i smatra prvorazrednim propustom njene profesije. 

“Zakonski okvir postoji, kompetentni liječnici postoje, opremljene ustanove postoje. Jednom riječju, sramota za hrvatsku medicinu i za hrvatsko društvo koje bi trebalo biti sekularno”, poručila je Grujić.

Čavajda je, zgrožena apsurdnim problemima koje su pred nju postavili ljekari i sistem.

“Rekli su da je to veličine oko 6 puta 4 centimetara na malu glavu koja je negdje 10 centimetara. Onda možete zamisliti koliko je to. Rekli su i da, ako se rodi i ako preživi zahvat da će imati teška mentalna oštećenja”, objašnjava Mirela za RTL Direkt.

Hrvatska voditeljka Ivana Paradžiković objavila je priču svoje prijateljice i na Instagramu podijelila fotografiju Mirele koja je u šestom mjesecu trudnoće te zamolila za pomoć.

“Ovo je moja prijateljica. U šestom mjesecu trudnoće. 25 sedmica sreće, uzbuđenja i iščekivanja prekinuo je uobičajeni utorak, redovan pregled kod ginekologa. Mirelina beba ima tumor. Jako velik tumor. U otpusnom pismu piše maligan. Posljednje četiri sedmice je toliko uznapredovao da su bebine šanse da preživi…nikakve. Ako kojim slučajem preživi biće s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama”, navela je Paradžiković.

Pojašnjava da se tumor nalazi na glavi i pritišće mali mozak, te je veći praktički od njega samog.

“Takvu ranjenu i slomljenu s prognozom koju niti jedna majka ne može ni čuti niti prihvatiti poslali su je kući da čeka da beba u njoj umre. Druga opcija koju joj je doktorica šapnula ispod glasa je: neka ide u Sloveniju da joj tamo pomognu. Poput neke kriminalke. Da moli u drugoj državi da joj doktori pomognu jer u njenoj domovini ne mogu! Ne žele?”, upitala je Paradžiković.

Nakon objave o pomenutom slučaju oglasilo se Ministarstva zdravstva Hrvatske.

“Svakoj ženi u Hrvatskoj mora biti omogućen prekid trudnoće i nakon deset tjedana ako za to postoje medicinski razlozi”, saopštili su iz ministarstva.

Na sve zdravstvene ustanove apelovali su da pravovremeno i tačno informšu pacijentice o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti u Hrvatskoj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here