U BiH nedostaje 50 posto specijalista porodične medicine

0

U Bosni i Hercegovini nedostaje oko 50 posto specijalista porodične medicine, kazao je Feni dr. Zaim Jatić, predsjednik Udruženja doktora porodične medicine FBiH, ustvrdivši kako su domovi zdravlja preopterećeni i da doktori po pacijentu imaju od 5 do 7 minuta čime su najviše zanemarene preventivne aktivnosti, a što se u konačnosti održava na broj umrlih od kardiovaskularnih i malignih bolesti.

Navodi kako bi prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine u BiH trebalo raditi 1.600 doktora porodične medicine, no da je stanje u praksi sasvim drugačije i da nam hronično nedostaje specijalista porodične medicine.

”Prema izvještajima entitetskih zavoda za javno zdravstvo mi u cijeloj BiH imamo 746 specijalista porodične medicine. To bi mogao biti nedostatak od 50 posto porodičnih ljekara – ustvrdio je Jatić, naglasivši pritom kako je problem što su zbog potreba savremene medicine ovi standardi u većini evropskih zemalja niži i kreću se od jednog doktora na 1.000 do 1.900 stanovnika.

Brojna istraživanja, navodi dalje, pokazala su da što je veći broj stanovnika na jednog doktora porodične medicine kvaliteta zdravstvene zaštite opada.

Dovoljan broj porodičnih doktora u nekoj sredini direktno smanjuje broj hospitalizacija, broj posjeta hitnoj medicinskoj pomoći i broj komplikacija hroničnih bolesti, a podiže zadovoljstvo korisnika zdravstvenog sistema.

Upitan na koliko stanovnika u FBiH ide jedan porodični doktor, odgovorio je kako prema standardima i normativima Federalnog ministarstva zdravstva djelatnost porodične medicine osigurava jedan radni tim (jedan doktor medicine specijalista porodučne medicine, ili doktor medicine s posebnom edukacijom iz porodične medicine i jedna medicinska sestra/tehničar sa srednjom školom) na 2.000 osiguranih osoba i to za stanovništvo starije od 6 godina.

(RTV Slon/Fena)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here