Ponedjeljak, 4 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETUnapređenje istražnih postupaka i procesuiranja krivičnih djela vezanih za izborne prevare

Unapređenje istražnih postupaka i procesuiranja krivičnih djela vezanih za izborne prevare

Predstavnici Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu danas su se sastali sa Koordinacijom tužilaca i Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH (VSTV) kako bi dogovorili buduće zajedničke aktivnosti, kojima je cilj unapređenje istražnih postupaka i procesuiranja predmeta izborne prevare. Takođe su razgovarali o efikasnoj koordinaciji između Centralne izborne komisije BiH (CIK) i nadležnih tužilaštava i sudova širom BiH.

Cilj aktivnosti o kojima je bilo riječi je razmjena iskustava između službenika CIK-a s jedne i tužilaca, sudija i policijskih službenika s druge strane, uz detaljnu analizu procesuiranja predmeta izborne prevare, od podnošenja krivične prijave, do vođenja istražnog postupka, glavnog pretresa, te donošenja presude i eventualnog žalbenog postupka. 

Predstavnici VSTV-a i Koordinacije tužilaca pozdravili su ovu inicijativu i iskazali snažnu podršku i punu spremnost za provedbu najavljenih aktivnosti. 

Ove aktivnosti odražavaju kontinuirane napore Misije OSCE-a u BiH da, zajedno sa ODIHR-om pomogne institucijama u BiH da ojačaju integritet bosanskohercegovačkog izbornog procesa.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments