Upozorenje / Nove prijetnje iz Rusije: Počeli smo sa vježbanjem nuklearnog napada

0

Rusija je zvanično saopštila da njene vojne snage izvode vježbe simulacije nuklearnog raketnog napada u enklavi Kalinjingrad, smještenoj između Poljske i Litvanije uz obalu Baltika, prenosi AFP.

Ruske snage su u srijedu vježbale simulirana “elektronička lansiranja” balističkih raketnih sistema Iskander s nuklearnim bojevim glavama, navodi se u priopćenju ministarstva obrane.

Ruske snage vježbale su pojedinačne i višestruke udare na ciljeve koji imitiraju raketne bacače, zračne luke, zaštićenu infrastrukturu, vojnu opremu i sjedišta zapovjednog lanca izmišljenog neprijatelja.

Nakon ”elektroničkih” lansiranja, vojno osoblje izvelo je manevar promjene položaja s ciljem da se izbjegne eventualni uzvratni udar, dodalo je ministarstvo odbrane.

Borbene jedinice također su vježbale i djelovanje u “uvjetima radioaktivne kontaminacije”.

U vježbama je učestvovalo više od 100 vojnika, prenosi Jutarnji list.

Podsjetimo, Rusija je stavila nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti nedugo nakon početka invazije 24. februara, a ruski je predsjednik prijetio da će postaviti taktičko nuklearno oružje, upozoravajući na munjevitu odmazdu ako se Zapad direktno uključi u sukob u Ukrajini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here