Velika Britanija: MEMORIJALNI TURNIR “EDVIN DINO HODŽIĆ I IRHAD RIZVO DURAKOVIĆ”

0

Proteklog vikenda je u saradnji BH UK Networka i BH asocijacije Hertfordshire održan memorijalni malonogometni turnir u znak sjećanja na prerano preminule mlade fudbalere Edvina Dinu Hodžića iz Linza (Austrija) Irhada Rizvu Durakovića iz Londona (Velika Britanija).

 Irhad Rizvo Duraković (1987-2011) rođen je u Sarajevu. Tokom rata došao je sa majkom u London. Ovaj mladi Sarajlija umro je u Londonu 2011. godine od rijetke bolesti – humanog oblika kravljeg ludila i koji je ostao upamćen kao jedini Bosanac koji je preminuo od ove opake bolesti koja je prostore Engleske zahvatila prije 10-ak godina. Irhad je ostao upamćen i kao vrijedan volonter i aktivitista bosanskohercegovačkih udruženja u Londonu te talentovan fudbaler koji je u više navrata nosio dresove reprezentacije naših građana iz Engleske i Walesa.

 Edvin Dino Hodžić potiče iz sportske porodice. Edvinov otac Nermin učesnik je svih šesnaest održanih svjetskih prvenstava dijaspore BiH u futsalu. Tu ljubav prema sportu prenio je na svoje sinove Edina i Edvina. Porodica Hodžić je uz porodicu Durić iz Belgije vjerovatno dala najbolje fudbalere koji su nastupali na Svjetskim prvenstvima dijaspore u futsalu. Na SP održanom u maju 2018. godine, reprezentacija Austrije osvojila je šampionsku titulu. Pehar je podigo kapiten i najblji igrač Edvin Hodžić. Dva mjeseca kasnije (10. juli 2018) šokirala nas je vijest da je Edvin preminuo nakon treninga.

 Zbog pandemije Covid-19, turnir se nije održavao već dvije godine. Učestvovalo je 9 ekipa iz Velike Britanije (Birmingham, Coventry, Derby, Hertfordshire,London….).
Gledaoci su mogli da uživaju u kvalitetnom fudbalu i izvandernoj atmosferi. Prijatno nas je iznenadilo učešće velikog broja mladih igrača, na kojima ostaje budućnost ove manifestacije.

 Svrha održavanja turnira jeste ujedno i prilika da se izabere selekcija Bosanaca i Hercegovaca iz Engleske koji će učestvovati na Svjetskom prvenstvu dijaspore BiH u futsalu koje će se u organizaciji SSD BIH održati u Izmiru, Turska u periodu od 20-22. maja ove godine. Uručeni su pehari. Najbolji fudbal prikazala je ekipa “Izmir” sastavljena od igrača širom UK i oni će ujedno i predstavljati okosnicu reprezentacije Velike Britanije na SP dijaspore BiH. Drugo mjesto osvojila je ekipa  “A Tim” dok je ekipa “Sana” osvojila treće mjesto.

 Zahvaljujemo se ambasador BiH u UK, Nj.E. Vanji Filipoviću koji je svoji prisustvo uveličao ovu sportsku manifestaciju.
Našoj reprezentaciji želimo mnogo sreće i dobrih rezultata u Izmiru, stoji u saopštenju BH UK Network.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here