Četvrtak, 7 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETVučić najavio: Sudjelovat ćemo u obnovi ukrajinskih gradova

Vučić najavio: Sudjelovat ćemo u obnovi ukrajinskih gradova

Vučić je ponovio da se Srbija, u skladu sa vlastitom dosljednom politikom, zalaže za mirno rješavanje sporova te da u tom smislu podržava sve napore koji su usmjereni na pregovore, saopsteno je.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je u srijedu akreditivna pisma novoimenovanog veleposlanika Ukrajine Volodimira Tolkača i najavio da će Srbija sudjelovati u obnovi gradova u Ukrajini, saopsteno je iz Vučićevog ureda. Vučić je izrazio iskreno žaljenje zbog situacije u Ukrajini i naglasio je da je Srbija privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava,te da u tom smislu uvažava teritorijalni integritet Ukrajine, saopsteno je iz njegovog ureda.

“Dodao je i da je Srbija izložena neprincipijelnom stavu jednog dijela svijeta kada je u pitanju jednostrano proglašena neovisnost Kosova i zahvalio Ukrajini na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije. Istaknuo da je Srbija civilima izbjeglim iz Ukrajine osigurala najbolje moguće uvjete, kao i sva prava na boravišne i radne dozvole, u skladu s pravilima zemalja Europske unije, čak i na višem nivou.

Najavio je i da će uskoro, s veleposlanikom Tolkačom, posjetiti ukrajinske izbjeglice u Srbiji, kao i da će Srbija sudjelovati u obnovi gradova u Ukrajini. Također je ponovio da se Srbija, u skladu sa vlastitom dosljednom politikom, zalaže za mirno rješavanje sporova te da u tom smislu podržava sve napore koji su usmjereni na pregovore”, navode iz Ureda, Tolkač je zahvalio na humanitarnoj pomoći koju Srbija pruža ugroženim ukrajinskim civilima, kao i na financijskoj pomoći.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments