Zašto Rusiji toliko smeta ulazak Finske u NATO? Odgovor se krije na ovom poluotoku

0

Ruska nevolja je, međutim, u slaboj poveznici cijelog ovog iznimno važnog područja s ostatkom zemlje: kompletni poluotok Kola sjedinjen je s maticom tek jednom jedinom cestom i jednom željezničkom prugom

Ruski bijes zbog najave ulaska Finske u NATO ima posve opipljive strateške razloge. Oni, naravno, ni u čemu ne opravdavaju postupke Vladimira Putina koji je agresijom na Ukrajinu radikalizirao i odnose s do jučer neutralnim državama u svom susjedstvu, nego brutalnu politiku ruskog predsjednika razotkrivaju kao još stupidniju i fatalniju po dugoročne interese Ruske Federacije, piše Slobodna Dalmacija.

Finski konsultant, komunikolog i marketinški stručnjak Tomi Ahonen na svome je Twitter profilu iznio prilično argumentiranu analizu zbog čega se Moskva toliko puno plaši Finske u NATO-u. Odgovor leži u poluotoku Kola na krajnjem sjeverozapadu Rusije, koji se gotovo u cijelosti nalazi unutar Arktičkoga kruga.

Zapadna četvrt poluotoka Kola jedna je od najgušćih riznica nuklearnog oružja na cijelome planetu: ruska arktička flota u luci Murmansk ima svoje baze nuklearnih ledolomaca, ali u blizini su i brojne baze nuklearnih podmornica naoružanih interkontinentalnim bojevim glavama koje doslovno mogu dohvatiti drugu stranu planeta. Povrh toga, na poluotoku je i gusta mreža zračnih baza ruske vojske, sa strateškim nuklearnim bombarderima dugog dometa kao što su Tupoljevi Tu 160, Tu 122N i Tu 95.

Poluotok ima i raznu drugu vojnu imovinu i masovno stacioniranu vojsku koja čuva ogromna rudna bogatstva poluotoka, od rudnika nikla i bakra, pa do hidroelektrana i ribarske industrije.

https://twitter.com/tomiahonen/status/1525959053490458624

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here