Ponedjeljak, 4 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETMisija OSCE-a u BiH pozdravlja rad Privremene istražne komisije Predstavničkog doma PSBiH

Misija OSCE-a u BiH pozdravlja rad Privremene istražne komisije Predstavničkog doma PSBiH

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozdravlja objavljivanje konačnog Izvještaja Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, koji potvrđuje značaj parlamentarnog nadzora i dijaloga između različitih ogranaka vlasti kao suštinskih karakteristika zdrave demokratije.

Misija smatra hvale vrijednim ove napore domaćih vlasti da se daju smislene preporuke kako bi se osigurala nezavisnost i odgovornost pravosuđa BiH. Mnogi zaključci Privremene istražne komisije odražavaju i nalaze do kojih je došla i Misija, kroz praćenje stanja vladavine prava u BiH. Ključne preporuke Izvještaja Privremene komisije upotpunjuju one koje je izradila Misija OSCE-a u BiH, posebno u oblastima imenovanja sudija i disciplinskih postupaka i borbe protiv nekažnjivosti.

S obzirom na jasnu vezu između preporuka Privremene istražne komisije i preporuka Misije OSCE-a u BiH, radujemo se što ćemo podržati provedbu ovih zajedničkih interesa. Misija poziva sve odgovorne aktere da uzmu u obzir preporuke Privremene istražne komisije, koje potvrđuju preporuke Misije, a koje ne samo da bi unaprijedile vladavinu prava u BiH, već bi i ojačale sistem provjere i ravnoteže i međusobne odgovornosti koji dijele sva tri stuba vlasti.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments