Ove sedmice bit će otklonjen kvar na aparatu za radioterapiju

0

Za vršioca dužnosti direktora najvažnije javne zdravstvene ustanove na Tuzlanskom kantonu, Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla, imenovan je Denijal Tulumović, redovni profesor interne medicine, specijalista interne medicine, subspecijalista nefrolog. U izjavi za Radio televiziju Tuzlanskog kantona govorio je o planovima koje namjerava realizovati, te naglasio da je najvažnije osavremenjavanje opreme te stavljnje u funkciju uređaja za radioterapiju.

Jedan od trenutno najvećih problema na UKC-u Tuzla je radioterapija, na Klinici za onkologiju i radioterapiju. Svjestan je toga i v.d. direktora UKC-a Denijal Tulumović koji kaže da su poduzeti koraci koji će uskoro ovu uslugu staviti na raspolaganje bolesnicima.

  • Već u petak smo pokrenuli mašinu, koja je stajala tri mjeseca i nije korištena. Upućena je prema Agenciji za zračenje u Sarajevu i mislim da tokom ove sedmice treba da nastavimo taj radni proces – naglašava Tulumović.

Zbog kvara na aparatu za radioterapiju, koji ne radi od 15. maja, 180 pacijenata je na čekanju. Tulumović dodaje i da u centrima koji obavljaju radioterapiju ne smiju postojati liste čekanja… Problemi sa kojima se suočava UKC Tuzla, dodaje, traju dugo i treba ih brzo rješevati.

  • Ono što mene posebno intereseira u narednom periodu, to su mlađi ljudi, koji u prethodnom periodu, što iz organizacionih razloga, što iz razloga covid 19 infekcije u čitavom svijetu, pa i u TK nisu išli na edukacije, a mislim da bez edukacija nema dizanja zdravstvenog sistema na viši nivo u Kliničkom centru kao što je tuzlanski.

Stanje opreme sa kojom rade ljekari UKC-a Tuzla, zahtjeva posebnu pažnju i dodatna ulaganja.

  • Kada kupujete opremu, uvijek treba da se potpisuju takvi aneksi gdje i edukacija osoblja treba da prati tu opremu, jer se radi o opremi koja je jako skupa i koja se vrlo lahko kvari ukoliko se prema njoj ne postupa u skladu sa medicinskim i drugim uzusima.

Tulumović ističe da će uskoro pripremiti Plan rada UKC-a Tuzla za ovu godinu, koji će predstaviti i Vladi Tuzlanskog kantona, koja je već najavila da će podržati uspostavu Centra urgentne medicine pri UKC-u Tuzla.

Dijeliti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here