Svijet / Joe Biden otkrio u kojem slučaju bi se Amerika uključila u rat u Ukrajini

0

Američki predsjednik Joe Biden napisao je tekst za New York Times u kojem, između ostalog, navodi da se Amerikanci neće uključiti u rat u Ukrajini ili napasti ruske trupe “dok SAD ili saveznici ne budu napadnuti”.

Koliko god da se ne slažem s Putinom i smatram da su njegovi postupci za zgražavanje, SAD neće raditi na njegovom svrgavanju s vlasti.

Sve dok SAD ili naši saveznici ne budu napadnuti, nećemo biti izravno uključeni u ovaj sukob, bilo slanjem američkih trupa u borbu u Ukrajini ili napadom na ruske trupe.

Ne ohrabrujemo Ukrajinu i ne dozvoljavamo joj da izvrši napad izvan njenih granica. Ne želimo da produžimo ovaj rat samo da bismo nanijeli bol Rusiji”, napisao je Biden.

U istom tekstu otkrio je da će SAD dati Ukrajini naprednije raketne sisteme i streljivo kako bi “preciznije gađala ključne ciljeve na bojnom polju”.

“Brzo smo krenuli u slanje Ukrajini znatne količine oružja i strjeljiva kako bi se mogla boriti na bojnom polju i biti u najjačoj mogućoj poziciji za pregovaračkim stolom”, napisao je Biden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here