Srijeda, 17 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETAbazović: 11. jula je ubijeno čovječanstvo, ali Bosna je nastavila da živi

Abazović: 11. jula je ubijeno čovječanstvo, ali Bosna je nastavila da živi

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović došao je danas u Srebrenicu kako bi odao počast žrtvama genocida u Srebrenici. Na komemoraciji u Potočarima je istaknuo da “genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima, i nisu ga počinile vojske nego politike, politike zla, politike smrti i politike prevara”.

Pogledati istinu u oči

“Na ovom mjestu 11. jula 1995. godine je ubijeno čovječanstvo, ali je Bosna nastavila da živi. I današnje simbolično obilježavanje je samo sjećanje na ono koliko smo loši bili tada. Ne samo oni koji su živjeli ovdje, ne samo oni koji su živjeli u okolini, nego i oni za koje se mislio da su došli da pomognu, a zapravo ništa nisu uspjeli značajno da urade. I danas, 27 godina nakon toga, i dalje na Balkanu živi duh mržnje, razdora i podjela, koji se na svu sreću ne manifestuje ratnim dešavanjima, ali koji se manifestuje u i dalje u politikama koji se zasipaju govorom mržnje ili negacijom istine i činjenica”, rekao je Abazović.

Poručio je da je to samo apel svima da moramo biti bolji, jer prošlost ne možemo promijeniti, ali možemo budućnost.

“Na nama je da izaberemo da li želimo i dalje da živimo u balkanskoj međi ili želimo da pogledamo istinu u oči, da ne negiramo nikoga i da pružimo ruku podrške porodicama i da nas bijeli nišani podsjete na nevine žrtve – ne Bošnjaka, nego ljudi.  Zato treba da mijenjamo stvari, da kada izađemo odavde pogledamo jedne druge u oči i shvatimo da možemo dosta promijeniti, da damo šansu pomirenju, pravdi i istini”, istaknuo je Abazović.

Naklon žrtvama

U ime Vlade Crne Gore uputio je najveći naklon svim žrtvama, podršku porodicama žrtava i poručio da vjeruje da samo zajedno možemo da gradimo mnogo ljepšu budućnost.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, na kolektivnoj dženazi, danas će biti ukopani posmrtni ostaci 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Do sada je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopana 6.671 žrtva.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments